FMI inrautateste estimarile privind avansul economiei mondiale si avertizeaza asupra riscurilor unui Brexit

Data publicarii: 12-04-2016 | Economie

Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit estimarea de crestere in acest an si a avertizat ca o iesire a Marii Britanii din UE (Brexit) ar fi o noua lovitura pentru economia mondiala, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala, transmit DPA si Reuters.

Anul acesta economia mondială ar urma să înregistreze o creștere de 3,2%, față de un avans de 3,4% estimat de FMI în ianuarie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,5%, față de un avans de 3,6% prognozat în urmă cu trei luni. "Incertitudinile au sporit și riscurile la adresa unei creșteri mai reduse devin mai evidente. Conjunctura fragilă sporește urgența adoptării unui răspuns amplu pentru a stimula economia și a gestiona vulnerabilitățile", se arată în raportul FMI.

FMI a revizuit în scădere, cu 0,2 puncte procentuale, estimările privind evoluția economiilor dezvoltate în 2016, la 1,9%, iar pentru statele emergente și cele în curs de dezvoltare tot cu 0,2 puncte procentuale, la 4,1%.

Criza migrației din Europa și conflictele din Orientul Mijlociu alimentează fluxurile de refugiați iar fenomenele meteo extreme, cum ar fi El Nino, reprezintă riscuri suplimentare la adresa perspectivelor globale de creștere, a avertizat economistul șef al FMI, Maurice Obstfeld.

FMI cere economiilor avansate să adopte reforme structurale pentru a sprijini creșterea economică și băncilor centrale să mențină politica monetară relaxată. Obstfeld susține că investițiile guvernamentale în proiecte de infrastructură și încurajarea cercetării vor stimula PIB-ul mondial.

În Marea Britanie, planificatul referendum din iunie privind apartenența la UE a creat deja incertitudini pentru investitori. Un Brexit ar putea provoca pagube regionale și globale severe prin perturbarea actualelor legăturilor comerciale, a avertizat Maurice Obstfeld.

FMI a înrăutățit estimarea de creștere a PIB-ului Marii Britanii în acest an la 1,9%, față de un avans de 2,2% previzionat anterior. În 2015 economia britanică a crescut cu 2,3%.

Britanicii se vor pronunța pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale țării în ultimele decenii.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: