Proiectul privind salarizarea in sectorul bugetar va fi retras, in caz contrar ministrul Muncii va demisiona (sinteza)

Data publicarii: 12-04-2016 | Economie

Ministrul Muncii, Ana Costea, a decis retragerea proiectului Ordonantei de urgenta privind salarizarea in sectorul bugetar iar, in cazul in care Executivul nu va fi de acord cu aceasta decizie, aceasta este dispusa sa isi depuna mandatul.

"În urma discuțiilor (cu reprezentanți sindicatelor — n.r.), proiectul de ordonanță de urgență a fost retras. Practic, această ordonanță de urgență nu avea cum să satisfacă nevoile partenerilor sociali și nevoile existente în momentul de față pentru eliminarea disfuncționalităților, sens în care doamna ministru și-a asumat retragerea acestui proiect. (...) Doamna ministru a precizat că, în situația în care nu se va lua act de faptul că dumneaei nu susține aceasta ordonanță de urgență, este dispusă să își depună mandatul. Până la urmă, noi asigurăm partea tehnică a acestei legi iar, în condițiile în care se încearcă variante care nu au cum să satisfacă obiectivele propuse, nu avem cum să le susținem și să fim de acord cu ele. În condițiile în care proiectul nu va fi retras mâine (miercuri — n.r.), doamna ministru își va da demisia", a declarat marți, consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, la finalul discuțiilor cu liderii sindicali.

Potrivit președintelui Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, proiectul Ordonanței privind salarizarea în sectorul bugetar își propune corecții dar generează dezechilibre majore, atât prezente cât și viitoare.

"Astăzi la reuniunea CNT, desfășurată în condiții mai mult decât improprii, 70 de persoane în 70 de metri pătrați, am luat în discuție proiectul de ordonanță de urgență privitoare la salarizarea personalului bugetar. În numele Blocului Național Sindical am cerut în primul rând retragerea acestui proiect de lege, pentru că această ordonanță își propune corecții, dar generează dezechilibre majore, atât prezente cât și viitoare, generează dezechilibre majore între modul în care sunt plătiți lucrătorii din domenii bugetare diferite pentru că fiecare minister de linie și-a făcut lucrul în propria sa bucătărie, nu a fost interesat de niciun fel de corelare cu celelalte viziuni ale celorlalte ministere. Pe cale de consecință, am cedat nervos după ce am reușit să introducem 1.335 de ocupații într-un tabel sintetic pentru a vedea discrepanțele uriașe pe care le generează aceste sistem", a spus Dumitru Costin.

Liderul BNS a menționat că se opune ferm înghețării salariului minim pe o perioadă de un an pentru că măsura ar afecta și angajații din sectorul privat plătiți cu salariul minim.

"Ne-am pronunțat ferm împotriva înghețării salariului minim pe o perioadă de un an pentru că nu ni se pare normal ca o soluție privitoare la salarizarea bugetară, care vizează aproape două milioane de lucrători, să aducă atingere lucrătorilor din sectorul privat, unde discutăm de încă vreo trei milioane de lucrători, mulți dintre ei legați chiar de salariul minim. O altă propunere pe care am avansat-o a fost aceea de a reveni cu un alt normativ, o Ordonanță de urgență, dar care să vizeze doar introducerea unor corecții care ar trebui să apară în a doua jumătate a acestui an, tocmai pentru a elimina discriminările salariale care au fost generate în principal de creșterile salariale care au avut loc la sfârșitul anului trecut și pentru acesta este nevoie de niște corecții", a afirmat Dumitru Costin.

Acesta a precizat că a cerut în regim de urgență ca Executivul să declanșeze o operațiune în parteneriat cu structurile sindicale reprezentative pe domeniile respective pentru a evalua rol, funcțiuni, mecanisme de finanțare, pentru toate componentele bugetare. Costin a explicat că pe domenii întregi se discută de competiție pentru același resurse între operatori publici și cei privați.

"Chiar săptămâna acesta Guvernul are în discuție un proiect de Hotărâre de Guvern privitor la economia socială. Aceasta va genera o nouă piață pentru operatorii privați pe zona de asistență socială care vor intra și vor avea dreptul să acceseze resurse publice pentru a face aceleași servicii pe care le fac și unii din zona statului", a mai spus Dumitru Costin.

Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, a menționat, la rândul său, că actualul proiect nu ar face altceva decât să accentueze "starea de haos existentă, din punct de vedere salarial, în sectorul bugetar".

"Felicităm poziția ministrului Costea pentru că, în urma discuțiilor purtate cu confederațiile sindicale și reprezentanții federațiilor bugetare, a luat decizia retragerii acestui proiect de Ordonanță care n-ar face altceva decât să accentueze starea de haos existentă din punct de vedere salarial în sectorul bugetar," a spus Nistor.

Acesta a adăugat că Executivul ar trebui să întrunească în regim de urgență Consiliul tripartit pentru a discuta varianta ce va înlocui acest proiect.

"Transmitem un avertisment foarte clar pentru Cabinetul Dacian Cioloș pentru că, în regim de urgență, ar trebui să întrunească Consiliul tripartit pentru a discuta varianta care va înlocui acest proiect de ordonanță care nu ar fi făcut altceva decât să genereze haos. Nu se poate pleca de la premisa că venim și oferim o sumă de bani insuficientă pentru a efectua corecții din punct de vedere salarial în toate domeniile bugetare. Este o premisă total greșită. Mișcarea aparține în momentul de față premierului Dacian Cioloș. Domnia sa are obligația să ne convoace și să găsească acea variantă împreună cu noi care să opereze toate corecțiile necesare în domeniul bugetar", a explicat Nistor. În opinia președintelui CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, este important faptul că Guvernul a înțeles mesajul partenerilor sociali și că ministrul Muncii și-a asumat răspunderea de a retrage proiectul.

"Important este că după două ore de discuție, Guvernul, atât prin vicepremierul Vasile Dîncu, a înțeles foarte clar mesajul partenerilor sociali, inclusiv partea patronală a luat poziție legată de acest act normativ, și faptul că doamna ministru al Muncii și-a asumat răspunderea de a retrage mâine în mod oficial din cadrul Guvernului acest act normativ este un pas înainte în vederea rezolvării problemelor pe care noi le-am semnalat", a spus Hossu, subliniind disponibilitatea sindicatelor de a continua discuțiile pe un nou proiect.

"Depinde de Guvern ce își propune. Din partea domnului viceprim-ministru am constatat că în urma discuțiilor de mâine și a retragerii actului vor stabili un calendar și ne vor propune o agendă de lucru. Sperăm practic să se realizeze ceea ce s-a propus și să nu mai existe derapaje datorită unor entuziaști din diferitele structuri ale Cabinetului primului ministru", a adăugat el.

Anton Hadăr, președintele Alma Mater, a menționat că un nou proiect ar trebui făcut cu "mai mult cap", pentru ca altfel "iese tot un proiect cu nemulțumiri.

"Cred că trebuie făcut proiectul cu mult mai mult cap decât s-a făcut până acum. De aceea eu am refuzat în mod categoric acest proiect. Chiar am sugerat că nu trebuie lucrat pe el. Trebuie ars, aruncat la coș. Nu se poate să gândești la fel pentru că va ieși tot un proiect cu nemulțumiri", a precizat Hadăr.

Și Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu actualul proiectul privind salarizarea în sectorul bugetar și a menționat că protestele anunțate vor continua, chiar dacă documentul va fi retras.

"În discuțiile de azi am adus în atenție faptul că acest proiect de Ordonanță prezintă multe lacune, am argumentat faptul că este inadmisibil ca într-un proiect de Ordonanță să reduci salariile anumitor categorii de învățători: învățătorii cu studii medii ar urma să aibă scăderi ale salariilor între 6% și 29%, inacceptabil într-un proiect de lege. Angajamentul doamnei ministru a fost ferm că se va retrage acest proiect de Ordonanță. Dar problema de fond rămâne și acesta este motivul pentru care noi vom protesta săptămâna viitoare. FSLI va organiza pichetarea sediului Guvernului, pentru că acest Guvern avea misiunea foarte clară când a fost instalat de a elabora un proiect al legii salarizării. El există dar a fost deocamdată aruncat la gunoi. Vrem ca acest proiect al salarizării să fie repus pe tapet și să fie discutat și trimis Parlamentului", a afirmat Hăncescu.

Marți dimineață, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a arătat că Ordonanța privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu prevede diminuare pentru niciun salariu din România, iar impactul implementării acestui act normativ va fi de 300 de milioane net în 2016 și de peste două miliarde de lei în 2017.

Potrivit proiectului de act normativ, cel mai mic salariu de bază va fi de 1.250 lei, pentru funcții cu studii medii și generale, iar cel mai mare de 15.000 lei, pentru funcția cu cea mai mare responsabilitate în stat. Salariile de bază pentru fiecare funcție vor fi stabilite, în raport de studii, grade/trepte profesionale și gradații. Promovarea în grade/trepte profesionale se va face de regulă pe un post vacant, din 3 în 3 ani, sau conform unor reglementări din statutele proprii.

De asemenea, în nota de fundamentare se precizează că avansarea în gradații se va face din 5 în 5 ani, cu excepția primei gradații care se va acorda după 3 ani.

Documentul urmărește eliminarea suprapunerilor salariale datorate creșterii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care a condus la suprapunerea primelor 24 de clase de salarizare din Legea-cadru nr.284/2010, eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeași funcție, în cadrul aceleiași instituții, eliminarea egalizării salariilor pentru persoane cu vechime în muncă diferită, eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajații care au studii diferite (studii superioare, studii medii, studii generale), precum și stabilirea și calcularea salariilor în baza unui singur act normativ.

Reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social au discutat marți, într-o ședință la Ministerul Muncii, proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social este format din reprezentanți ai Executivului, confederațiilor patronale și sindicale.

Sursa: Agerpress