Ministrul Justitiei: Am consilieri de probatiune cu salarii foarte mici si nu am cum sa fac cresteri spectaculoase

Data publicarii: 12-04-2016 | Economie

Consilierii de probatiune au niste salarii injust de mici si, din pacate, nu pot fi facute cresteri spectaculoase de salarii, deoarece bugetul este limitat, a declarat marti ministrul Justitiei, Raluca Pruna, la iesirea de la discutiile pe marginea Legii salarizarii, de la Ministerul Muncii.

"Este ca într-o familie. Am vrea să ne cumpărăm mai multe lucruri pentru că toate ne trebuie dar, de fapt, bugetul este limitat, în sensul acesta...și eu vorbesc exclusiv despre sectorul pe care eu îl reprezint. Sigur că am consilierii de probațiune care au niște salarii foarte mici, injust de mici și nu am cum să fac niște creșteri spectaculoase de salariu pentru că, nu?, suntem într-o țară care pleacă de la teoria dreptului câștigat, adică am câștigat ceva la salariu, am un salariu, nu mai pot să mai iau nimic dintr-un alt salariu care e mai mare încât să îl cresc pe ăla mai mic și să mai aduc puțin oameni care fac munci comparabile la un venit salarial comparabil. Despre acest lucru discutăm", a spus Raluca Prună.

Potrivit acesteia, timp de 26 ani au existat discrepanțe salariale și acestea pot fi cu greu reparate dacă nu cedează cineva din drepturile câștigate.

"Despre asta se discută și sus, despre faptul că, dacă nu renunțăm sau nu încercăm de fapt să discutăm despre teoria dreptului câștigat și să acceptăm că mai dau și eu de la mine pentru ca dumneavoastră, care sunteți de trei ori mai prost plătit pentru o muncă similară, să puteți avea aceeași demnitate pentru munca similară pe care o faceți nu vom ajunge nicăieri. 26 de ani s-au făcut numai discrepanțe salariale și peste 26 de ani, dacă eu am să mai trăiesc, o să-mi puneți aceeași întrebare", a afirmat Raluca Prună..

La intrarea la discuții, ministrul a declarat că a venit cu gândul de a obține o reglementare bună cu privire la salarizare și că "suntem o țară în criză, trebuie să știe asta sindicaliști".

"Criza faptului că avem un buget limitat și vorbesc încă o dată despre criză, pe care o limitez strict la sectorul meu, la faptul că aș dori să pot să propun creșteri salariale, încă o dată, pentru consilierul de probațiune, de exemplu, și nu am bani să o fac, despre această criză discut, dar nu mă las", a explicat Raluca Prună.

Reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social discută marți, într-o ședință la Ministerul Muncii, proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social este format din reprezentanți ai Executivului, confederațiilor patronale și sindicale.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: