Dragu: Nerespectarea termenelor de reforma a achizitiilor publice duce la suspendarea automata a platilor pe toate programele cu finantare europeana

Data publicarii: 12-04-2016 | Economie

Termenele de implementare a strategiei privind achizitiile publice trebuie respectate pentru ca, in caz contrar, se suspenda automat platile pe toate programele cu finantare europeana, a declarat marti ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, in cadrul conferintei de bilant a Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP).

"Reforma sistemului de achiziții publice este o condiționalitate ex-ante care se aplică tuturor programelor cu finanțare europeană, pe perioada de finanțare 2014 — 2020. Nerespectarea termenelor duce la suspendarea automată a plăților pe toate programele cu finanțare europeană", a declarat Dragu.

Potrivit acesteia, noua legislație privind achizițiile publice a fost elaborată de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și se află în proces de aprobare în Parlament. 'Sperăm ca în termen foarte scurt pachetul să fie finalizat astfel încât să putem continua activitatea de implementare până la sfârșitul anului", a explicat ministrul Finanțelor.

Anca Dragu a punctat și principalele elementele noi aduse de reforma în domeniul achizițiilor publice. În primul rând, dispare criteriul de atribuire "prețul cel mai scăzut". "Acest criteriu ne-a dat foarte multe bătăi de cap, pentru că în multe situații ceea ce este cel mai ieftin nu este și ce mai bun. Este nevoie de mai multe criterii pentru ca achizițiile să fie un succes astfel încât să cheltuim în mod eficient banii", a mai spus șeful MFP.

În plus, ea a precizat că noul sistem asigură transparență în cheltuirea banilor publici și propune o abordare a cheltuielilor din banii de la buget ca și în mediul privat.

Un alt principiu urmărit constă în abordarea unică a surselor de finanțare în sensul ridicării standardelor pentru sumele care provin din bugetul național la nivelul celor pentru fondurile europene. "La fondurile europene exigențele sunt mai mari. De ce nu am aplica același exigențe și la cheltuirea banilor publici?", a mai spus ministrul Finanțelor.

De asemenea, noua legislație își propune să reducă "frenezia contestațiilor prin introducerea notificării obligatorii". În același timp, modul în care sunt cheltuiți banii dar și caietele de sarcini vor fi verificate cu mai multă vigilență.

Potrivit președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Bogdan Pușcaș, noul pachet legislativ referitor la achizițiile publice ar putea fi adoptat până pe 18 aprilie.

Sursa: Agerpress