Romania a avut cea mai mare inflatie anuala negativa din Uniunea Europeana in martie

Data publicarii: 14-04-2016 | Economie

Romania a consemnat, in luna martie 2016 comparativ cu luna martie 2015, cea mai mare inflatie negativa in randul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rata de minus 2,4%, fata de cea de minus 2,1% inregistrata in februarie, arata datele publicate, joi, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Potrivit sursei citate, atât în Uniunea Europeană cât și în zona euro prețurile de consum au stagnat în luna martie, după ce în luna februarie au intrat în teritoriu negativ. Un număr de 15 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflației, pe primele locuri fiind România (minus 2,4%), Cipru (minus 2,2%) și Bulgaria (minus 1,9%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Belgia (1,6%), Suedia (1,2%) și Malta (1%).

Comparativ cu luna februarie 2016, rata anuală a inflației a scăzut în 11 state membre, printre care se numără și România, a rămas stabilă în șapte state și a crescut în nouă țări.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii prețurilor l-au avut restaurantele și cafenelele (cu o creștere 0,12 puncte procentuale), urmate de pachete turistice (0,09 puncte procentuale) și chirii (cu o creștere de 0,07 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,60 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,23 puncte procentuale) și a gazelor naturale (minus 0,10 puncte procentuale).

În ceea ce privește România, datele publicate la începutul săptămânii de Institutul Național de Statistică (INS) arată că inflația anuală s-a menținut în teritoriu negativ în februarie, la minus 3%, în coborâre de la minus 2,7% în februarie. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) scăderea a fost de minus 2,4%.

Cu toate acestea, Banca Națională a României (BNR) a modificat la 1,4% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de prognoza anterioară, de 1,1%.

Sursa: Agerpress