Sindicatele din industria alimentara ameninta cu proteste in parcarile hypermarketurilor si supermarketurilor, alaturi de populatie
Data publicarii: 14-04-2016 | EconomieHypermarketurile si supermarketurile din Romania nu respecta consumatorul roman, producatorul roman si nici angajatul roman, iar daca este nevoie sindicatele din industria alimentara vor iesi, legal vorbind, in parcarile acestor centre comerciale, alaturi de populatie, daca altfel nu putem rezolva problemele, a declarat, joi, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), in marja congresului dedicat industriei carnii din Romania, organizat de publicatia "Revista carnii".
'Hypermarketurile și supermarketurile din România nu respectă consumatorul român. Am observat, în primul rând, acest lucru de le reducerea TVA. Au avut o perioadă de vreo lună-două, când au încercat să respecte după care majoritatea prețurilor au revenit la normal.
Nu respectă nimic, din cauza, pe de o parte, a situației create și care sperăm să fie mai bună, și pe de altă parte prin impunerea acelor taxe suplimentare și procente peste prețul de vânzare a producătorului, ceea ce înseamnă la raft cu cel puțin 30% mai mult, impozitul pe care îl plătesc la stat vizavi de profit este foarte mic, pentru că banii lor, de fapt, se duc în altă parte și nu în adaosul comercial la care ar trebui să plătească impozit conform câștigului (...)
Vă anunț și vă spun cu toată responsabilitatea că majoritatea celor care lucrează în industria alimentară au un salariu de aproximativ de 1.100 — 1.200 de lei. Mă refer la majoritatea muncitorilor. Este un lucru anormal în momentul în care vorbești despre o țară membră a Uniunii Europene, cu o industrie alimentară foarte retehnologizată care poate da produse de mare calitate.
Dacă este nevoie și lucrurile nu sunt respectate, vom ieși în parcările hypermarketurilor și supermarketurilor. Vom încerca să aducem întreaga populație lângă noi. Să fie foarte clar, în forma legală permisă de lege', a menționat Frumosu.
Potrivit președintelui Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, adaosul comercial impus produselor românești trebuie să fie la un nivel similar cu cel adresat produselor din import, iar o lege în acest sens trebuie să protejeze producătorii români.
'Vrem mai multe produse românești pe rafturi, vrem să fie respectați producătorii români, vrem să avem adaosuri comerciale la produsele noastre la fel ca la cele care sunt importate. Astăzi, sunt convins că produsele românești au procente mai multe din punct de vedere al adaosurilor la raft decât produsele importate. Desigur, vrem o lege care nu să vină în avantajul producătorului român, dar să sprijine producătorul român și să discute de la egal la egal cu orice producător, membru al oricărui stat al Uniunii Europene. Noi vom merge ca la TVA, adică bară la bară. Ne apărăm locurile de muncă. O bună reglementare din punct de vedere legislativ a acestor situații poate să conducă la scădere de preț și în continuare la vânzări mai mari, ceea ce înseamnă bani mai mulți pentru producătorii din industria alimentară și, probabil, că salarii mai bune pentru cei care lucrează', a subliniat Dragoș Frumosu.
Publicația 'Revista cărnii' organizează, joi, Congresul Industria Cărnii, un eveniment la care sunt invitați reprezentanți guvernamentali, ai organizațiilor din industria cărnii și producătorilor din domeniu.
Potrivit organizatorilor, printre cei care vor susține discursuri sunt Achim Irimescu — ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Laszlo Nagy Csutak — vicepreședinte subsecretar de stat în Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Marcel Bogdan Pandelică — președinte Autorității Naționale pentru Protecția Consumatori (ANPC), Dragoș Doroș — președinte secretar de stat Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), Vladimir Mănăstireanu — director executiv Asociația Română a Cărnii, Sorin Minea — președinte Romalimenta, Dragoș Frumosu — președinte Federația Sindicatelor din Industria Alimentară, Ioan Ladoși — președinte Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România și Ilie Van — președinte Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Revolut depășește 2 milioane de clienți ai aplicației Revolut <18
- Studiu Deloitte: Majoritatea liderilor de business din Romania considera ca PNRR va contribui la competitivitatea economiei locale in urmatorii cinci an
- Cum vor ajuta soluțiile AI în procesele de optimizare fiscală ale companiilor?
- Studiu Deloitte: Tranzitia catre economia circulara a incetinit la nivel global in 2023
- Studiu Deloitte: prețul, primul criteriu în alegerea mașinii. Motoarele pe combustie internă revin pe creștere în preferințele consumatorilor
- Prysmian deschide la București un nou birou al Centrului de Excelență în IT
- Lucian Anghel preia funcția de Director General-Adjunct al Libra Internet Bank
- Schneider Electric colaborează cu NVIDIA în proiectarea centrelor de date AI
- Ce este taxa pe lux și și cine va trebui să o plătească începând din acest an
- Flix raportează un venit total de 2 miliarde de euro în 2023
- Banca Transilvania & OTP Group, acord pentru achizitia OTP Bank Romania si subsidiare
- Studiu Deloitte: opt din zece lideri la nivel global se asteapta ca Gen AI sa le transforme organizatia in urmatorii trei ani
- Deloitte devine al saselea cel mai puternic brand din lume, potrivit Brand Finance
- Revolut Money Report: Romanii au facut peste 644 milioane de tranzactii cu Revolut anul trecut
- Catinvest aduce Bebe Tei si Farmacia Tei în Craiova la ElectroPutere Mall