Friedman: Romania, unul dintre locurile unde americanii pot investi; Guvernul sa se dea la o parte putin

Data publicarii: 19-04-2016 | Economie

Americanii cauta locuri in care sa investeasca, Romania fiind unul dintre ele, dar Guvernul trebuie sa se dea la o parte putin, a declarat, marti, George Friedman, fondator si presedinte al Geopolitical Futures, intr-o conferinta de specialitate.

"Tot ce știu este că trebuie creat un sistem bancar care să servească nevoile firmelor mici. Mărimea companiei nu determină apetitul său pentru servicii. (...) America este plină de bani care merg din China, Japonia până în Orientul mijlociu. Dobânzile noastre sunt mici nu numai datorită Rezervei federale, ci și pentru că excesul de bani ridică piața de capital, din nou. Banii ăia vin de afară. Americanii caută locuri unde să investească. România este unul dintre acele locuri. În momentul în care, acum, emisfera de est se destramă și SUA are mari rezerve de bani, trebuie create oportunități, nu vorbesc despre crearea de noi programe guvernamentale, dar Guvernul (român — n. r.) trebuie să se dea la o parte puțin", a spus Friedman.

În opinia acestuia, marea slăbiciune a României este că are prea mult petrol.

"Marea slăbiciune a României este că are prea mult petrol, prea mult gaz natural. Este tendința naturală a României să se concentreze în exportul acestor lucruri, folosindu-le. (...) În unele moduri, energia, mineralele au ajutat România și în alte moduri au ținut-o captivă. Sunteți acum în circumstanțele în care trebuie să vă mențineți operațiunile cu mineralele, dar este absolut necesar să le suplimentați cu alte lucruri. Trăiți în Uniunea Europeană care eșuează, adică face reguli pe care nimeni nu le urmează. Au făcut o regulă că toți trebuie să aibă deficite nu mai mari de atât. Franța a spus 'nu'. Au spus că toate datoriile trebuie să fie plătite în euro, iar Ungaria a spus 'nu, în forinți'. Ce vedeți aici este un eșec al Uniunii Europene. Instituțiile europene nu vor dispărea niciodată, vor rămâne pentru totdeauna, dar abilitatea de a face decizii s-a evaporat. S-a evaporat, pentru că sunt prea multe Europe", a afirmat George Friedman.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: