ELCEN si RADET nu au incheiat niciun protocol, iar Primaria nu a achitat datoria (surse)

Data publicarii: 19-04-2016 | Economie

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) si Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) nu au semnat niciun protocol care sa rezolve situatia dintre ele, asa cum a anuntat marti primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, au declarat, pentru AGERPRES, surse apropiate ELCEN.

"Nu a fost încheiat niciun protocol între ELCEN și RADET, iar Primăria nu a achitat datoriile la zi, așa cum a anunțat primarul general interimar. Au existat discuții privind intenția de semnare a unui astfel de parteneriat, dar nu s-a făcut nimic concret în acest sens până acum. Primăria nu a achitat niciun ban din restanțe", au spus sursele menționate.

Acestea au adăugat că ELCEN a ridicat pentru marți și miercuri poprirea pusă pe conturile RADET, pentru ca angajații Regiei să-și poată primi salariile.

Marți, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunțat că i s-a comunicat că RADET și ELCEN au încheiat un protocol, astfel încât să nu mai apară probleme în relația dintre ele.

"S-a rezolvat și problema de ieri. Era iarăși acea discuție interminabilă între RADET și ELCEN. Am discutat și cu președintele CA de la RADET. Mi s-a comunicat că s-a încheiat un protocol, astfel încât să nu mai avem niciun fel de probleme în ceea ce privește relația dintre ei. Primăria și-a achitat toate datoriile, e la zi", a spus edilul, prezent la Observatorul Astronomic, întrebat de presă pe acest subiect.

Consiliul de Administrație al Electrocentrale București (ELCEN) a decis, vinerea trecută, respingerea solicitării RADET de a reduce gradul de poprire a conturilor bancare ale regiei de distribuție.

"Decizia de menținere a gradului de poprire la nivelul de 100% a fost determinată de faptul că furnizorii de gaze naturale și servicii auxiliare de transport și distribuție au acționat ELCEN în instanță pentru recuperarea sumei de aproximativ 500 de milioane de lei. Acest deficit a fost cauzat și de neonorarea de către Primăria Municipiului București a plății subvenției aferente trimestrului I al anului 2016, potrivit deconturilor depuse de RADET pentru energia termică livrată populației. Mai mult, Primăria Municipiului București nu a dispus măsurile necesare pentru utilizarea totală a creditului de 248 de milioane de lei contractat de la Trezoreria Statului, neutilizând ultima tranșă de 32 de milioane de lei", potrivit unui comunicat al ELCEN.

În urma unei sentințe civile, RADET este obligată să plătească ELCEN suma de 259 de milioane de lei, reprezentând datorii restante conform protocolului încheiat între Primăria București — RADET — ELCEN în 18 decembrie 2008.

Totodată, ELCEN deține împotriva RADET București un alt titlu executoriu în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, ca urmare a emiterii de către Tribunalul București a ordonanței de plată solicitată de către ELCEN.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: