Exporturile de ceasuri elvetiene au inregistrat cea mai mare scadere trimestriala de dupa 2009

Data publicarii: 21-04-2016 | Economie

Exporturile de ceasuri elvetiene au inregistrat in primul trimestru cea mai mare scadere de dupa 2009, ca urmare a reducerii cererii pe toate pietele principale, informeaza Bloomberg.

Administrația vamală elvețiană a informat joi că valoarea exporturilor de ceasuri a scăzut cu 8,9% în primul trimestru până la 4,7 miliarde de franci. Separat, Federația Industriei de Orologerie din Elveția (FHS) a informat că luna trecută livrările de ceasuri (un sinonim pentru exporturi — n.r.) au scăzut cu 16,1% în ritm anual până la 1,5 miliarde franci (1,55 miliarde dolari), cel mai scăzut nivel înregistrat în luna martie în ultimii cinci ani. Scăderea a fost una generală, cu o contracție de 38% în Hong Kong, 33% în SUA și 14% în China.

"Ceea ce este surprinzător este că aproape toate piețele importante sunt în scădere. Și mai îngrijorător este și faptul că nu există performanțe remarcabile în alte părți, nu are loc o tranziție spre o altă regiune care să poată compensa pierderile din Asia" a declarat Zuzanna Pusz, analist la Berenberg.

Federația Industriei de Orologerie din Elveția susține că exporturile de ceasuri cu un preț de cost cuprins între 500 și 3.000 de franci au înregistrat un declin mai mic decât în cazul ceasurilor cu un preț de cost mai mic de 200 de franci sau mai mare de 3.000 de franci. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în cazul ceasurilor cu un preț de cost cuprins între 200 și 500 de franci, ale căror exporturi au scăzut cu 27,1% atât în termeni de valoare cât și de volum.

Cererea pentru ceasurile de lux a fost afectată de campania anticorupție demarată de guvernul chinez, reducerea numărului de turiștii chinezi care au cumpărat ceasuri de lux în Europa precum și de creșterea ceasurilor inteligente. În replică o serie de producători elvețieni de ceasuri precum Swatch Group, Richemont și LVMH au răspuns prin reducerea prețurilor plătite furnizorilor și creșterea producției realizate intern.

Sursa: Agerpress