Pogonaru: La nivelul antreprenorilor se simte energie, dar cand vor sa faca afaceri sunt suspectati ca ar fi infractori

Data publicarii: 21-04-2016 | Economie

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, considera ca in randul micilor antreprenori se simte energie si dorinta de a face afaceri, insa acestia au temerea ca imediat ar fi suspectati ca sunt infractori.

'Am două vești privind mediul de afaceri. Una este bună și alta proastă. Vestea bună este că în ultima perioadă în mediul de afaceri, mai ales la nivelul micilor antreprenori, se simte energie, se simte cumva credința că pentru a reuși nu mai trebuie să ai nu știu ce legături la Primărie, la Guvern sau mai știu eu unde. Spiritul acesta s-a tradus într-un oarecare optimism. În mod clar este așa ceva și este un lucru îmbucurător. Vestea proastă este că inclusiv acești antreprenori când vor să facă afaceri sesizează că sunt imediat suspectați că sunt infractori. Sesizează că mentalitatea aceea că businessman-ul e bișnițar, că fură, s-a întărit în ultima vreme și sub presiunea unor exemple nefericite', a declarat, joi, Pogonaru, într-o conferință de presă.

El a precizat că legislația emisă de autorități precum ANAF pleacă de la premisa că antreprenorii sunt infractori.

'Micul antreprenor care intră în business constată tot mai mult că este tratat precum infractorii și suspectat în orice gest că este infractor. În consecință, el vede asta imediat prin legislație. Vede că legislația, cel puțin cea fiscală, cea emisă de autorități de genul ANAF, pleacă de la faptul că oamenii sunt infractori, că grilele de triere ale lor trebuie făcute pe experiența infracțională acumulată de ANAF. Ceea ce s-a întâmplat cu celebrul formular 088 este deja școală. ANAF a constatat că evaziunea la TVA se face prin înregistrarea unor firme pe nume de pensionari sau pe nume de boschetari', a explicat oficialul AOAR.

Acesta a atras atenția asupra faptului că ANAF penalizează firmele care au un pensionar în Consiliul de Administrație.

"Ca atare, ANAF spune că orice firmă care are în Consiliul de Administrație un pensionar este penalizată sever, riscând să-și piardă codul de TVA, pentru că un pensionar este periculos. Nimeni nu se gândește că mai există și oameni de afaceri cinstiți, care își duc afacerile în mod normal înainte. Dacă aveți ghinionul, și eu l-am avut, să vă mutați sediul unei firme în aceeași clădire de la un etaj la altul automat treci la completarea formularului 088 unde nu știi care sunt criteriile de risc, nu știi că dacă ai pensionari poți să o pățești, nu știi că nu are nicio importanță că acea firmă funcționează de 20 de ani, de 20 de ani a depus la Fisc toate documentele necesare și a rămas fără cod TVA', a mai afirmat Pogonaru.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: