ACUE: Raportul Curtii de Conturi privind piata de energie, o oportunitate de clarificare a principiilor de reglementare a serviciului de distributie

Data publicarii: 22-04-2016 | Economie

Raportul de audit al Curtii de Conturi privind performanta pietei de energie electrica in perioada 2010-2014 reprezinta o oportunitate de clarificare a principiilor de reglementare a serviciului de distributie, care sunt similare peste tot in Uniunea Europeana, precizeaza reprezentantii Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), intr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.

Potrivit acestora, operatorii din toată Europa au obligații stricte de investiții și mentenanță, de reducere a costurilor și eficientizare, toate cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciului.

"România nu face excepție de la aceste obligații, rezultatele în acest sens fiind bine cunoscute și certificate oficial. Un exemplu în acest sens ar fi reducerea la jumătate a duratei întreruperilor în alimentarea cu energie electrică în perioada auditată de Curtea de Conturi (2010 — 2014)", se menționează în comunicat.

Acesta subliniază că membrii ACUE își mențin strategia de investiții, "care au fost realizate cu respectarea prevederilor legale și a reglementărilor în vigoare", având ca rezultat îmbunătățirea rețelei pe care o operează.

"Noi am fost mereu deschiși către toate părțile interesate să clarifice orice interpretare greșită privind un sistem care este extrem de complex și poate fi vulnerabil la neînțelegeri. În acest scop, ACUE a publicat rezultatele unui studiu privind funcționarea pieței în Europa și structura tarifelor pentru energie electrică și gaze naturale. Vom continua să susținem un dialog deschis și un schimb corect de informații, în interesul consumatorilor și al mediului de afaceri din România, luând în considerare că membrii federației ACUE au investit deja 9,7 miliarde RON în perioada 2008-2014 și că valoarea investițiilor trebuie să rămână la același nivel", se mai precizează în comunicat.

Înființată în mai 2012, Federația ACUE are aproximativ 25 de membri, printre care se numără grupuri puternice din domeniul energetic, respectiv E.ON România, ENGIE, Distrigaz Sud Rețele, ENEL România, CEZ România, CNTEE Transelectrica SA, Electrica SA, Electrica Furnizare, WIEE, Wirom GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 30.000 de angajați și cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,4 miliarde de euro.

Conform sintezei Raportului de audit al performanței privind piața de energie electrică în perioada 2010-2014, realizat de Curtea de Conturi, pierderile din rețelele electrice de transport și distribuție în perioada 2010 — 2014 au fost în medie de 7,8 TWh pe an, ceea ce a generat costuri pentru operatori estimate la 1,8 miliarde de euro, suportate în cea mai mare parte de consumatorii finali.

"La nivelul operatorilor principali de distribuție, în perioada 2010-2013, s-a constatat înregistrarea unui nivel alarmant al pierderilor (CPT) în rețelele electrice de distribuție de 12,63% din energia electrică intrată în rețelele de distribuție. Din evaluarea nivelului consumului propriu tehnologic (CPT) înregistrat în rețelele electrice de distribuție în anul 2013, comparativ cu anul 2004, se constată faptul că, deși în perioada 2009-2013 au fost raportate de operatorii de distribuție investiții realizate de 5.987.593 mii lei (5,9 miliarde de lei — n.r.), din care, pentru înlocuirea echipamentelor în vederea reducerii CPT, în perioada 2010-2013 au fost efectuate investiții în valoare de 717.526 mii lei (717 milioane de lei — n.r.), investițiile realizate nu și-au atins scopul, pierderile înregistrate în rețelele de distribuție în anul 2013 (12,4%) au rămas la același nivel înregistrat în anul 2004 (12,6%)", se precizează în raport.

Potrivit documentului, pierderile înregistrate în rețelele electrice de distribuție în perioada 2010-2013, de 27,6 TWh, reprezintă 46,1% din energia livrată de Hidroelectrica SA, sau 64,7% din energia livrată de SN Nuclearelectrica SA, sau 49,1% din energia livrată de Complexul Energetic Oltenia SA, în aceeași perioadă.

"În rețelele electrice de distribuție și transport, pierderile înregistrate au fost, în perioada 2010-2014, în medie de 7,8 TWh/an, fapt ce a generat costuri estimate la nivelul operatorilor de distribuție și transport de 1.880.930 mii euro (1,8 miliarde de euro — n.r.), ce au fost suportate în cea mai mare parte de consumatorii finali de energie prin includerea acestora în tariful pentru serviciul de transport și distribuție. Astfel, în tariful mediu de distribuție aplicat consumatorilor, costurile cu achiziția de energie pentru acoperirea pierderilor la nivelul operatorilor de distribuție a reprezentat în medie 26%", potrivit raportului.

ANRE a precizat, la rândul său, după publicarea raportului, că acesta nu prezintă concluzii actualizate și obiective, furnizând date amestecate din două perioade diferite de reglementare, iar în acest context, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a formulat obiecțiuni împotriva raportului de audit.

Sursa: Agerpress