UPDATE Grigorescu: Minele Lonea si Lupeni din Valea Jiului vor intra in programul de inchidere

Data publicarii: 22-04-2016 | Economie

Minele Lonea si Lupeni din Valea Jiului vor intra in programul de inchidere a minelor pana in 2018 si doar minele Livezeni si Vulcan vor mai face parte din Complexul Energetic Hunedoara, a anuntat, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, intr-o conferinta de presa.

Ministrul a adăugat că vor mai fi păstrate în cadrul complexului doar un grup de producere a energiei la termocentrala Paroșeni și un grup la Mintia-Deva, grupuri care au împreună 400 de MW.

Ministrul a prezentat vineri planul de restructurare a CE Hunedoara, care va fi prezentat Comisiei Europene.

"Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a țării sunt foarte puțini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroșani și unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună și pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcționează în prezent", a spus ministrul.

El a adăugat că România va trebui să renegocieze cu Comisia Europeană și planul de închidere a minelor până în 2018. În acest plan au fost incluse anii trecuți alte trei mine din Valea Jiului, care nu au mai făcut parte din CE Hunedoara la înființarea complexului.

"Din cele patru mine din prezent din cadrul complexului, Livezeni și Vulcan par a fi cele viabile, iar celelalte două, Lonea și Lupeni, vor intra în programul de închidere până în 2018, pe care deja l-am agreat cu Comisia Europeană", a continuat Grigorescu.

La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat în cadrul ministerului, care a coordonat comisia pentru minerit, a precizat că rolul comisiei a fost să identifice dacă mai poate fi salvat ceva din Complexul Hunedoara și ce poate fi salvat.

"Varianta ideală ar fi o nouă companie, care să includă un grup la Paroșeni, unul la Deva și cele două mine viabile, care să nu aibă datorii. Dar toate acestea trebuie negociate cu Comisia Europeană", a spus Popescu, în cadrul aceleiași conferințe.

CE Hunedoara se află în insolvență din 7 ianuarie 2016 și are 6.300 de angajați, care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.

Sursa: Agerpress