Finante: Autoritatile analizeaza variante de reorganizare a televiziunii publice; sprijinul acordat TVR sa respecte legislatia referitoare la ajutor de stat

Data publicarii: 22-04-2016 | Economie

Autoritatile analizeaza mai multe variante de reorganizare a Societatii Romane de Televiziune (SRTv), astfel incat aceasta sa poata fi sprijinita de stat in conditiile respectarii legislatiei in materie de ajutor de stat, precizeaza, vineri, un comunicat al Ministerului Finantelor Publice remis AGERPRES.

Reprezentanții TVR au avut o întâlnire tehnică la Ministerul Finanțelor Publice, în urma anunțului că România a fost exclusă de la Eurovision. Discuțiile s-au axat pe datoriile istorice pe care Televiziunea Publică le are la European Broadcasting Union (EBU).

Reprezentanții televiziunii naționale au subliniat că au achitat taxa de participare de anul acesta, dar nu au reușit să plătească tranșele eșalonate ale datoriei către EBU, arată MFP.

"La finalul întâlnirii, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au trimis o scrisoare board-ului EBU în care precizează că: Deși Societatea Română de Televiziune este definită prin lege ca serviciu public autonom, independent editorial, care își desfășoară activitatea sub controlul Parlamentului, Ministerul Finanțelor Publice a organizat o serie de runde de întâlniri cu SRTV la sediul propriu și a participat la discuții în cadrul comisiilor de cultură ale Parlamentului României, pentru analizarea situației și identificarea unor variante posibile de soluționare", subliniază documentul citat.

European Broadcasting Union — cea mai mare asociație a televiziunilor publice din lume — i-a retras Televiziunii Române (TVR) calitatea de membru ca urmare a neplății unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elvețieni. Astfel, TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în luna mai — a anunțat vineri site-ul eurovision.tv.

Decizia a fost luată după ce un termen dat Guvernului român de a lua măsuri satisfăcătoare pentru a rambursa datoria a expirat miercuri, 20 aprilie.

"Este regretabil faptul că suntem obligați să luăm această măsură. Suntem dezamăgiți că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit nici un răspuns din partea guvernului român. În ultimele săptămâni, EBU a luat act de sugestia Ministerului Finanțelor că TVR poate fi plasată în procedură de insolvență, care la rândul său poate conduce la o restructurare profundă a difuzorului. EBU este o asociație non-profit care reprezintă 73 de posturi publice de televiziune din 56 de țări. Continuarea gradului de îndatorare al TVR pune în pericol stabilitatea financiară a EBU însăși", a declarat directorul general al asociației, Ingrid Deltenre.

În context, un comunicat al Guvernului remis AGERPRES arată că problema datoriilor televiziunii publice este veche de aproape 10 ani, timp în care datoriile către EBU au fost mereu amânate și neglijate.

"Situația de fond în care ne aflăm nu este cauzată de vreo decizie a Guvernului, iar încercarea de a considera Guvernul actual responsabil este nepotrivită și nefondată", se arată în comunicatul Executivului.

Potrivit comunicatului, televiziunea publică este o instituție aflată în subordinea Parlamentului, care trebuie să aleagă conducerea TVR.

"Guvernul așteaptă o decizie în această privință, pentru a avea un partener decizional în toate aspectele executive care vizează activitatea televiziunii. Faptul că, după mai bine de o lună de la începerea acestui proces, nu există încă o conducere care să își asume responsabilitatea deciziilor executive în ceea ce privește TVR, face ca orice proiect de restructurare sau clarificare a situației financiare să fie imposibil", susține Guvernul.

De asemenea, Executivul precizează că situația televiziunii publice a fost adusă la cunoștința Parlamentului încă de la începutul acestui an, iar, în urma întâlnirii dintre parlamentarii comisiilor de cultură cu reprezentanții TVR și ai Guvernului, s-a concluzionat că Executivul trebuie să prezinte soluțiile de modificări legislative care să permită restructurarea TVR și gestionarea problemei datoriilor.

"Aceste propuneri au fost trimise la Parlament în data de 28.03, așa încât modificările Legii 41/1994 să poată avea loc în timp util. Aceste modificări legislative sunt în curs, dar nu sunt finalizate. În consecință, în actualul cadru legal nu există posibilitatea plății parțiale a datoriilor doar pentru unul din creditorii televiziunii. Un eventual ajutor financiar care să nu fie susceptibil de nerespectare a condițiilor de concurență nu poate fi acordat decât în cadrul unui plan de restructurare, sub o formă sau alta, de administrarea specială a televiziunii", se mai arată în documentul citat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: