Pislaru: Anul acesta 3.000 de parinti ar putea beneficia de prevederile noii legi privind indemnizatia de crestere a copiilor

Data publicarii: 23-04-2016 | Economie

Anul acesta 3.000 de parinti ar putea beneficia de prevederile noii legi privind indemnizatia de crestere a copiilor, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

"Legea nu este neapărat cea mai perfectă, dar acum este contrafactual. Este o lege care a fost emisă de un Parlament legitim ales. În acest moment credem că avem nevoie să facem ceva pentru a crește natalitatea și a încuraja această dezvoltare, mai ales în primii ani ai copiilor, cu ajutorul părinților, care să fie aproape de ei. Repet, știu cum a fost când soția mea a trebuit să renunțe la serviciu pentru a rămâne acasă.... Un proiect care poate ar fi putut fi și mai bun decât atât în a ținti poate mai bine lucrurile, dar în acest moment avem un proiect și în loc să stăm să comentăm, cum ar fi fost bine să facem....Anul acesta sunt 3.000 de persoane care ar putea să beneficieze, 3.000 de părinți." "a declarat, vineri, la Digi24, Ministrul Muncii.

Ministrul a afirmat că finanțarea și problemele tehnice reprezintă principalele obstacole care ar putea împinge termenul de aplicare, dar că, așa cum arată acum lucrurile, termenul legal, 1 iulie, va fi respectat.

Întrebat care ar putea fi cel mai mare salariu pentru care să fie plătită indemnizația, ministrul a precizat că plafonul a fost eliminat. Pîslaru a spus că poate fi orice salariu, dar că nu se așteaptă ca un părinte care câștigă 5.000 sau 10.000 de euro să se "decupleze" de la serviciu pentru a beneficia de indemnizație, cu excepțiile de rigoare, pentru că reintegrarea este o mare problemă într-un mediu din ce în ce mai competitiv.

Marți, ministrul Muncii a anunțat că Legea indemnizațiilor pentru mame va fi implementată în acest an, dar a subliniat că este devreme pentru a spune exact care vor fi sursele de finanțare.

"Lucrul acesta este asumat de către Guvern, noi practic suntem deja în comunicare cu președintele și am considerat, evident, că această reglementare este una pe care o urmărim pentru implementare. Este devreme acum să vă spunem exact de unde am identificat toate sursele.

Așa cum știți foarte bine, este vorba de a intra în vigoare de la 1 iulie, că așa este termenul prin lege. Este de văzut dacă rectificarea care de obicei are loc exact în acea perioadă va permite de la 1 iulie. Mai avem și o problemă tehnică legată de sistemul informatic la care lucrăm deja. Astăzi am discutat cu colegii această problemă. Dar în acest moment ce vă pot asigura este că tratăm foarte serios această problemă și că, așa cum arată lucrurile acum, în acest an vom avea implementarea acestui act normativ", a afirmat Dragoș Pîslaru.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că a promulgat legea privind indemnizația pentru mame.

"Chiar astăzi (n.r. luni) am semnat un decret de promulgare pentru o lege care, cu siguranță, este din zona dvs, este vorba de decretul de promulgare a legii pentru modificarea și completarea OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, adică indemnizația pentru mame", a spus Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru.

În opinia sa, legea este bună, așteptată și bine-venită.

"Vă încurajez pe dvs (n.r. ministrul Muncii) și pe dumneavoastră, domnul prim-ministru, să găsiți în Guvern cele mai bune soluții pentru a aplica cât se poate de repede această lege. Eu vă rog să nu tratați această chestiune într-un mod contabil. Este o lege proactivă, din zona politicilor demografice, care, cu siguranță, este foarte importantă pentru România", a adăugat Iohannis.

Premierul Dacian Cioloș a afirmat în 12 aprilie 2016, într-o discuție cu jurnaliștii, că Executivul va decide în legătură cu plata indemnizațiilor majorate pentru mame în funcție de identificarea resurselor financiare, existând și varianta prorogării aplicării legii dacă nu vor fi găsiți bani.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat la finalul lunii martie proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului și prin care se stabilește că indemnizația va fi acordată până când copilul împlinește doi ani.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: