Bogdan Chiritoiu: Rata de succes a Consiliului Concurentei in procesele de la Inalta Curte este de 100%

Data publicarii: 24-04-2016 | Economie

Consiliul Concurentei a castigat pana acum toate procesele pe care le-a avut la Inalta Curte de Casatie si Justitie privind contestatiile la amenzile acordate, a declarat duminica, pentru AGERPRES, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

* Consiliul Concurenței a câștigat definitiv procesele cu toate cele șase companii petroliere sancționate în 2011

"Avem o rată de succes la Înalta Curte de 100%, iar la Curtea de Apel de aproximativ 85%. Stăm mult mai bine la acest capitol decât autoritățile de concurență din alte țări, care au și pierdut unele procese în care companiile au contestat amenzile primite", a spus Chirițoiu.

Instituția pe care o conduce a anunțat că a câștigat definitiv procesele cu toate cele șase companii petroliere sancționate în anul 2011 și care au contestat în instanță decizia autorității de concurență, respectiv OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL.

Totodată, instanța a redus cu circa 20% cuantumul amenzilor în toate cele șase cazuri.

"Era de așteptat acest verdict. Amenzile au fost reduse cam cu același procent, întrucât există tendința armonizării deciziilor la aceeași instanță. Oricum, amenzile sunt foarte mari și nu cred ca vom vedea altele la fel de mari prea curând", a adăugat Chirițoiu.

Potrivit unui comunicat al Consiliul Concurenței remis, duminică, AGERPRES, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat irevocabil că și compania Lukoil România a încălcat legea concurenței prin participarea la o înțelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piața carburanților. Instanța a redus amenda aplicată de Consiliul Concurenței de la 136,8 milioane lei la 109,5 milioane lei.

"Toate cele șase cazuri au fost confirmate de Înalta Curte, ceea ce reprezintă recunoașterea faptului că deciziile noastre sunt corecte și bine fundamentate, similar autorităților de concurență din alte țări. Regulile europene de concurență se aplică strict în România atât de Consiliul Concurenței, cât și de instanțe și nici chiar cele mai mari companii nu sunt deasupra legii. A fost o procedură complicată și de lungă durată, timp în care echipa noastră de experți a depus eforturi deosebite", a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, citat în comunicat.

La sfârșitul anului 2011, Consiliul Concurenței a sancționat șase companii petroliere cu amenda de 891 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale. Aceasta a fost cea mai mare amendă dată în istoria Consiliului Concurenței.

În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că cele șase companii au încălcat atât Legea Concurenței, cât și Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane de pe piață a sortimentului de benzina Eco Premium.

OMV Petrom, care la data încălcării legii opera benzinării Petrom și Petrom V, a fost amendată cu 366,5 milioane de lei, OMV Petrom Marketing a luat o amendă de 137,2 milioane de lei (opera benzinăriile OMV), Rompetrol Downstream a primit o sancțiune de 159,5 milioane de lei, Lukoil România a plătit 136,8 milioane de lei, MOL România — 80,2 milioane de lei, iar Eni România — 11,1 milioane de lei.

Potrivit sursei citate, amenzile au fost executate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Sursa: Agerpress