UCPR: Oua mai ieftine cu 10% la poarta fermei; preturile nu se regasesc in magazine

Data publicarii: 25-04-2016 | Economie

Producatorii romani din industria avicola "pun la bataie" in aceasta perioada peste 180 de milioane de oua, cu aproape 50% mai multe decat intr-o luna obisnuita, la preturi cu 10% mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut si chiar cu 40% sub cele din decembrie 2014.

Cu toate acestea, în rețelele comerciale din România prețul ouălor a rămas neschimbat.

"Financiar, industria nu stă prea bine, pentru că prețurile la ouă sunt foarte mici, de 0,18 lei — 0,20 lei pe bucată, fără TVA, la poarta fermei. Față de decembrie 2014, prețurile sunt cu vreo 40% mai mici, iar față de aceeași perioadă a anului trecut sunt reduse cu 10%. Avem o ofertă mare de ouă, dar la prețuri mici. Fermierii au scăzut prețurile destul de mult, dar pe piață sunt scumpe în continuare. Am fi foarte fericiți dacă și rețelele comerciale ar reduce prețurile, măcar în proporții apropiate cu ceea ce am redus noi la poarta fermei. Cei care suferă în această perioadă sunt fermierii și consumatorii. Primii, pentru că dau la prețuri prea joase, iar consumatorii cumpără prea scump. Ar trebui să existe întelegere și din partea rețelei comerciale", a declarat, pentru AGERPRES, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

Prețul mediu cu care se vinde un ou în magazine este de 0,5 lei.

Acesta a precizat că, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, românii cumpără în jur de 180 de milioane de ouă, față de o lună obișnuită când oferta pe piață este de 100 — 110 milioane de ouă în lunile de primăvară și vară și de 120 — 130 de milioane de ouă în timpul iernii. Conform estimărilor din piață, în gospodăriile țărănești se produc în lunile de vară și de primăvară de patru ori mai multe ouă decât în sistem industrial, respectiv în jur de 400 — 450 de milioane de ouă lunar.

În ceea ce privește carnea de pasăre, șeful UCPR a subliniat că există ofertă suficientă, la prețuri mai mici cu 5% față de finele anului trecut.

"Pe carnea de pasăre avem o ofertă și o producție bună, care se menține la puțin peste 30.000 de tone lunar, însă prețul a scăzut cu 5% față de decembrie, la poarta fermei, și ajuns pentru puiul grill la 6,44 lei/kg, față de 6,68 lei/kg la finele anului trecut", a adăugat Van.

Cei 220 de producători de ouă din UCPR realizează 85% — 90% din producția autohtonă de ouă obținută în sistem industrial, iar producția anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde de bucăți.

Sursa: Agerpress