Konieczny (Fondul Proprietatea): Listarea Hidroelectrica va fi cea mai mare din Europa Centrala si de Est in acest an

Data publicarii: 27-04-2016 | Economie

Listarea Hidroelectrica pe bursa ar fi cea mai mare oferta din istoria Romaniei, dar si cea mai mare din Europa Centrala si de Est din acest an, a declarat, miercuri, Greg Konieczny, vicepresedinte executiv Templeton Emerging Markets Group si manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

"În ceea ce privește ofertele publice inițiale, cel mai puternic candidat este Hidroelectrica unde lucrurile avansează. Compania ar trebui să iasă din insolvență. Poate în mai, nu mai târziu de iunie, ceea ce practic deschide porțile pentru o ofertă publică inițială care acum este programată pentru octombrie-noiembrie. Dacă ne uităm la numere, în ceea ce privește ofertele bazate pe valoarea activelor nete ale noastre, ar trebui să fie de departe cea mai mare ofertă din istoria României, dar probabil și cea mai mare din Europa Centrală și de Est din acest an. Speranța noastră este ca acest lucru să determine o schimbare reală a Bursei de Valori București și pieței de capital, de aici îmbunătățind lichiditatea și contribuind la atragerea mai multor investitori", a spus Konieczny.

De asemenea, managerul Fondului Proprietatea a mai afirmat că unul dintre obiectivele aprobate de acționari este creșterea valorii activelor nete pe acțiune.

"În ceea ce privește obiectivele de investiții pe care le avem aprobate de acționari, unul dintre ele este de a crește valoarea activelor nete pe acțiune pe o perioadă de 12 luni. Până acum suntem sub 7% și sperăm ca până la sfârșitul lunii iunie să putem să ne prezentăm cu numere pozitive", a mai afirmat oficialul Fondului.

El este de părere că listarea pe Bursa londoneză a fost cea corectă.

"Decizia recomandată de noi și aprobată de acționari de a ne lista la Londra a fost cea corectă. Am câștigat un număr de noi acționari. În timp, ar trebui să continue reducerea discountului pentru că o cerere sporită la o ofertă fixă înseamnă prețuri mai mari chiar și pe Bursă. City of London a depășit 5% ca pondere (participație n.r.). (...) În ceea ce privește performanța, anul trecut și începutul acestui an au fost o perioadă dificilă mai ales din cauza prețului la petrol și a performanței OMV Petrom care se află în portofoliul nostru. (...) Am reușit ca an pe an să reducem discountul și sperăm că și în acest an tendința se va menține astfel încât până la sfârșitul anului discountul mediu să fie sub nivelul din 2015", a mai declarat Greg Konieczny.

Sursa: Agerpress