1.200 de zboruri anulate in Germania ca urmare a grevei personalului de pe sase aeroporturi

Data publicarii: 27-04-2016 | Economie

O greva a personalului la sol de la sase mari aeroporturi din Germania, inclusiv cele din Frankfurt si Munchen, a provocat miercuri anularea a peste 1.200 de zboruri si intarzieri pentru zeci de mii de pasageri, informeaza AFP.

Un purtător de cuvânt de la aeroportul din Munchen a explicat că un număr de 740 de zboruri cu plecarea sau cu destinația spre acest aeroport au fost anulate, adică două treimi din traficul programat pentru ziua de miercuri. În cazul aeroportului din Frankfurt au fost anulate 390 de zboruri. Celelalte aeroporturi afectate de mișcarea de protest sunt cele din Koln/Bonn, unde au fost anulate peste 90 de zboruri, Düsseldorf, unde au fost anulate 54 de zboruri, precum și cele de la Dortmund și Hanovra unde au fost înregistrate întârzieri și perturbări de trafic.

Greva a afectat în special activitatea principalului transportator aerian german, Lufthansa, care a fost nevoit să anuleze peste 900 de zboruri, în special zboruri cu destinația sau cu plecarea de pe aeroporturile din Munchen și Frankfurt. O altă companie germană afectată, dar într-o măsură mai mică, este Air Berlin care a fost nevoită să anuleze 87 de curse interne.

Personalul de la sol, mecanicii, controlorii aerian și pompierii de la aeroporturile menționate sunt chemați să se alăture apelului la grevă lansat de Verdi, pentru a solicita o majorare a salariilor în sectorul public, de care aparțin. Proteste se vor organiza miercuri și în alte sectoare, precum transportul public și salubritatea, urmând unor acțiuni similare organizate în spitale și primării.

Verdi solicită o majorarea salarială de 6% pentru cei peste două milioane de angajați din sectorul public pe care îi reprezintă și consideră drept "jignitoare" actualele negocieri salariale având în vedere că pe masa discuțiilor se află o propunere de majorare a salariilor cu 0,6% în 2016, urmată de o nouă majorare de 1,2% în 2017.

După ce timp de 10 ani piața muncii din Germania a înregistrat creșteri moderate de salarii, în ultimii ani au apărut solicitări de majorări mai mari. Aceste majorări de salarii au susținut consumul primei economii europene, care în prezent a trecut în fața exporturilor devenind principalul motor al creșterii economice.

Sursa: Agerpress