Reprezentantii sectorului bio solicita aprobarea de urgenta a Planului National de Actiune pentru Agricultura Ecologica 2016-2020

Data publicarii: 27-04-2016 | Economie

Reprezentantii sectorului bio solicita Executivului aprobarea de urgenta a Planului National de Actiune pentru Agricultura Ecologica 2016-2020 si acordarea unui ajutor minim fermierilor detinatori de pajisti in zona de agromediu, in valoare de 500 euro pentru ferma de cel mult 10 hectare, in vederea opririi declinului sectorului de agricultura ecologica.

Asociația Bio România și Federația Națională de Agricultură Ecologică (FNAE) au organizat miercuri o conferință dedicată identificării unor soluții în vederea opririi acestui declin și atingerii unei ținte propusă de IFOAM-EU ca până în 2020 media agriculturii ecologice la nivelul Uniunii Europene să fie de 15%.

În context, reprezentanții sectorului bio au mai cerut ca programul de achiziții verzi să cuprindă distinct obligativitatea achizițiilor de alimente pe 'lanț alimentar scurt', din care minimum 50% să provină din segmentul produselor alimentare de calitate, conform Regulamentului UE 1151/2012, respectiv alimente certificate în sistem ecologic, tradițional, montan, local, etic.

De asemenea, se dorește promovarea conceptului de Agricultură Ecologică în unitățile școlare, printr-un program național denumit: 'Ferma Agro-Pedagogică', prin intermediul unei curricule școlare specifice.

''Acest program național trebuie elaborat în comun de Ministerul Educației Naționale, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului și Ministerul de Interne", se menționează în documentul celor două asociații.

Reprezentanții sectorului de agricultură ecologică solicită, totodată, depășirea paradigmei naționale de țară exportatoare de materie agricolă brută și importatoare de alimente, pentru aceasta fiind necesară organizarea unui "lanț alimentar valoric de calitate", prin procesarea materiilor prime ecologice românești.

Nu în ultimul rând, aceștia solicită eliminarea birocrației din procedurile de înregistrare în agricultura ecologică prin modificarea OM 1253 în sensul, înregistrării operatorilor, o singură dată, după modelul țărilor europene cu tradiție în agricultura ecologică și elaborarea unui ghid de bune practici pentru absorbția fondurilor europene destinate agriculturii ecologice, dedicat funcționarilor APIA și AFIR. Ghidul trebuie elaborat de MADR, împreună cu reprezentanții bio.

Cele două asociații consideră că este nevoie de crearea unei instituții specializate în agricultura ecologică care să funcționeze pe principiul Parteneriatului Public Privat, constituită din reprezentanții sectorului bio și ai autorităților statului cu atribuții în domeniu, argumentând că acest mecanism funcționează foarte eficient în Franța — Agence BIO.

Agricultura ecologică din România a înregistrat în ultimii ani un ritm de creștere de 23% pe an. Dacă în anul 2010 existau 3.155 de operatori în sectorul de agricultură ecologică, în 2011 numărul acestora a crescut de trei ori, ajungând la un boom de 26.000 din anul 2012. Din cauza resurselor financiare limitate pentru certificare, numărul acestora a scăzut până la 14.500 la finele lui 2014.

România deține la ora actuală o suprafață de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru producție și alte 500.000 de hectare cu pajiști. Din păcate, peste 80% din ceea ce se obține în sector pleacă la export, în special materie primă și doar cantități foarte mici de produse procesate.

Sursa: Agerpress