Autoritatea Bancara Europeana solicita o mai mare transparenta a informatiilor referitoare la capitalul bancilor

Data publicarii: 04-05-2016 | Economie

O prezentare mai detaliata a tuturor cerintelor de capital pentru banci va consolida stabilitatea financiara si va reasigura investitorii ca nu exista pericole ascunse in bilanturi, a afirmat, miercuri, seful Autoritatii Bancare Europene (EBA), Andrea Enria, transmite Reuters.

Sursa foto: www.eesc.europa.eu

Criza financiară globală, izbucnită după colapsul băncii americane Lehman Brothers în 2008, a arătat cum opacitatea poate destabiliza piețele. Deși noile reglementări din sectorul bancar au sporit transparența pentru investitori și au extins disciplina pe piață, autoritățile de reglementare ar trebui să meargă mai departe și să publice datele privind capitalul suplimentar pe care trebuie să îl dețină băncile, a explicat șeful EBA.

"Cunoașterea perfectă și transparența sunt precondițiile pentru piețe competitive", a spus Enria, într-un discurs rostit la Londra.

Conform așa-numitelor reglementări Basel, băncile trebuie să dețină un nivel minim al capitalului, denumit Pilonul 1. Autoritățile de reglementare ar putea apoi solicita băncilor să dețină mai mult capital (Pilonul 2), în funcție de pozițiile lor și de expunerea la piață.

Dacă băncile emit obligațiuni care s-ar putea deprecia în timpul unei crize, atunci investitorii trebuie să dețină mai multe informații pentru a evalua aceste bonduri, a apreciat Enria.

"Problema este, prin urmare, dacă deciziile autorităților de reglementare privind Pilonul 2 și acțiunile care ar putea duce la suspendarea plăților către acționari ar trebui să fie transparente", a explicat șeful EBA.

Unele autorități de reglementare sunt prudente în publicarea datelor privind Pilonul 2, apreciind că acestea ar putea genera instabilitate și la scăderea acțiunilor la bursă. "Cred că o dezbatere deschisă privind publicarea deciziilor autorităților de reglementare este necesară și nu poate fi întârziată", a afirmat Enria.

Acesta a adăugat că incertitudinile privind deciziile referitoare la Pilonul 2 ar putea afecta capitalizarea bursieră a băncilor și ar putea provoca o confuzie în rândul investitorilor, așa cum s-a văzut anul acesta în perioada de turbulențe de pe piețele financiare.

Testele de stres derulate în cursul acestui an în rândul celor mari bănci europene au început în 24 februarie miercuri, la ora 17.00 GMT, conform recentului anunț al Autorității Bancare Europene.

Banca Centrală Europeană a publicat recent lista celor 39 de mari bănci europene ce vor fi supuse la noua rundă de teste de stres în 2016.

Pe lista celor 39 de bănci se regăsesc principalele unități prezente și pe piața din România, precum Erste Group Bank și Raiffeisen Landesbanken Holding din Austria, Societe Generale și Credit Agricole din Franța, UniCredit și Intesa Sanpaolo din Italia, ING Groep din Olanda și OTP Bank din Ungaria. În schimb, băncile din Grecia au fost testate în 2015 și, în consecință, nu vor face parte din instituțiile analizate în 2016.

EBA va gestiona aceste teste, dar cerințele vor fi mai reduse decât cele de la precedentul exercițiu și instituția ar putea opta pentru publicarea anuală a datelor referitoare la bănci, a explicat Enria.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: