Metrorex: Amenzile totale platibile aplicate de ISU se ridica la 2.550 lei; se lucreaza la remedierea deficientelor

Data publicarii: 07-05-2016 | Economie

Amenzile aplicate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta in urma controalelor efectuate anul acesta si platibile de catre Metrorex se ridica la 2.550 lei, precizeaza reprezentantii companiei, subliniind ca o parte dintre deficiente a fost remediata, iar la celelalte se lucreaza.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, în luna martie (21-25 martie 2016), Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a efectuat un control amplu care a vizat toate stațiile și spațiile tehnice din metrou.

"Finalizarea controlului s-a realizat printr-un proces—verbal transmis la Metrorex în cadrul ședinței de închidere din 22 aprilie 2016 în care au fost consemnate o serie de neconformități. Acestea au fost discutate punctual în cadrul ședinței stabilindu-se întocmirea unui Plan de remediere cu explicitarea situațiilor care nu pot fi eliminate din punct de vedere tehnic și constructiv, necesitând în orice situații costuri semnificative. Urmare a discuțiilor purtate, la finalul acestui amplu control s-au consemnat doar o serie de avertismente pentru situațiile semnalate", se menționează în comunicat.

Ulterior, în data de 26 aprilie 2016, Inspectoratul pentru Situații de Urgență—Dealu Spirii București Ilfov a efectuat un alt control, inopinat. În urma controlului s-a constatat o serie de nereguli, unele regăsindu-se și în prima notă de control. Dintre aceste șapte neconformități, două au fost sancționate de această dată cu amendă, față de primul control când au fost sancționate doar cu avertisment. Metrorex a plătit amenda de 1.000 de lei.

"Spre exemplificare prezentăm câteva neconformități constatate: Neconformitate exemplul 1: ușile sunt închise cu zăvoare — acest aspect s-a discutat la primul control de fond (cel din 21-25.03.2016) și s-a explicat faptul că există câteva zone unde nu se poate asigura personal la accese, iar acestea sunt închise, în caz de necesitate acestea se pot deschide cu ușurință — sarcina este a personalului Metrorex de la accese și a agentului de pază. La dispoziția ISU însă, Metrorex poate dispune deschiderea completă a tuturor ușilor de acces; Neconformitate exemplul 2 : sensul de deschidere a ușilor de acces/evacuare este invers sensului evacuării persoanelor — este o situație de fapt ce trebuie analizată din punct de vedere tehnic și economic raportat la cofigurația punctuală a fiecărei stații de metrou; Neconformitate exemplul 3 : nu este asigurată a doua sursă de alimentare cu energie electrică a instalațiilor cu rol de protecție împotriva incendiilor — acest fapt nu este confirmat tehnic, rezervarea este asigurată și s-a explicat acest lucru organelor de control, alte detalii tehnice nefiind din categoria informațiilor publice; Neconformitate exemplul 4 : iluminatul de siguranță — această neconformitate privind nefuncționarea anumitor corpuri de iluminat a fost menționată la modul general și în prima notă de constatare a primului control — tratată la acel moment cu avertisment. Precizăm că, pentru iluminatul de siguranță, conform normelor tehnice, acesta trebuie asigurat cu 85%, fapt urmărit in permanentă pentru a fi îndeplinit; Neconformitate exemplul 5: sistemul de taxare obstrucționează evacuarea călătorilor. Precizăm că, în situații de urgenta, inclusiv la întreruperea alimentării, toate aparatele de acces permit evacuarea liberă a călătorilor. Acest fapt a fost testat în repetate rânduri la aplicațiile comune realizate de specialiștii ISU și cei ai Metrorex.", se precizează în comunicat.

Potrivit reprezentanților companiei, în data de 28 aprilie 2016, ISU a efectuat cel de al treilea control, inopinant, și a transmis nota de control în data de 6 mai 2016. În aceasta s-au consemnat ca și neconformități sancționate cu amendă: tablourile electrice de la scările rulante nu sunt marcate prin indicatoare și sunt exploatați conductori electrici la care s-a constatat existența contactelor imperfecte la conexiuni.

"Precizăm că scările rulante sunt livrate de un producător din Comunitatea Europeană, marcate de acesta ca și tablouri de acționare escalatoare (TAE) iar în ceea ce privește starea conductorilor situațiile semnalate au intrat în proces de remediere iar unele au fost soluționate chiar pe timpul controlului. Precizăm că efectuarea tuturor controalelor s-a realizat conform normelor apărute după 2007, in situația în care 49 din cele 51 de stații de metrou aflate în exploatare sunt proiectate integral și realizate la nivel de structură înainte de anul 2007, iar majoritatea au fost construite și puse în exploatare în perioada 1979-1990. Mai trebuie precizat că, de-a lungul timpului, de la începutul exploatării rețelei de metrou și până în prezent Metrorex și structurile specializate ale ISU, au avut o strânsă colaborare, atât din punct de vedere al realizării proiectelor rețelei de metrou cât și al recunoașterii de către trupele de intervenție în rețeaua de exploatare și efectuarea de aplicații în stațiile și tunelele de metrou. Aceste acțiuni au crescut în intensitate chiar în primul trimestru al acestui an", menționează reprezentanții companiei, subliniind că în prezent Metrorex lucrează la finalizarea Planului de măsuri de remediere a deficiențelor.

În acest sens, încă din data de 28 aprilie 2016 au fost dispuse prin ordin de serviciu de către directorul general măsuri concrete de verificare și remediere după caz, a deficiențelor la toate tablourilor și cablurile electrice din stațiile de metrou.

ISU a anunțat vineri, printr-un comunicat de presă, că a aplicat amenzi în cuantum de 8.000 de lei, în urma a trei controale inopinate efectuate în acest an, pentru o serie de neconformități sesizate la stațiile de metrou privind căile de evacuare și modul de exploatare a instalațiilor electrice.

Conform sursei citate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, dintre care șapte avertismente și patru amenzi, în cuantum de 8.000 de lei.

Sursa: Agerpress