MCSI: Conducerea CNPR va prezenta, in urmatoarele doua saptamani, o strategie de dezvoltare pe termen lung

Data publicarii: 08-05-2016 | Economie

Conducerea Companiei Nationale "Posta Romana" (CNPR) va prezenta, in urmatoarele doua saptamani, o strategie de dezvoltare pe termen lung, care va fi discutata la toate nivelele pentru o buna intelegere a situatiei si motivarea tuturor angajatilor, managementul companiei avand atributia de a stabili salariile in functie de munca prestata si sa le majoreze in limita bugetului stabilit, a declarat, duminica, pentru AGERPRES, ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Marius Bostan.

'Pentru atingerea obiectivului MCSI de întărire a guvernanței corporative a CNPR se urmărește Planul de Management al CNPR care a fost aprobat în luna ianuarie, prin hotărârea Consiliului de Administrație.

Suplimentar, a fost a elaborată o procedură la nivel de Minister prin care se descrie cum se îndeplinesc atribuțiile în calitate de acționar, pentru a elimina incertitudinea și intervenția discreționară. În luna martie a acestui an, a fost prezentată o strategie — Poșta Română 2020 — în care sunt cuprinse măsurile importante. În următoarele două săptămâni, conducerea companiei va prezenta o strategie pe termen lung, care va fi discutată la toate nivelele pentru o bună înțelegere a situației și motivarea tuturor angajaților la parcurgerea noului drum, care să aducă Poșta la valoarea de care România are nevoie (...) existența oficiilor poștale este un factor de dezvoltare locală important și, în acest sens, experții MCSI lucrează împreună cu experții Băncii Mondiale la un concept de dezvoltare locală în zonele rurale, relaționat cu Strategia Națională Agenda Digitală și Strategia de dezvoltare a rețelelor de bandă largă, de nouă generație, în care o contribuție importantă să fie adusă și de punctele de prezență ale Poștei Române. Este atribuția managementului să stabilească salarii în funcție de munca prestată și să crească salariile în limita bugetului stabilit, conform legii', a subliniat Bostan.

Potrivit ministrului Comunicațiilor, un reprezentant al Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) va face parte din comisia de elaborare a cadrului legal prin care angajații vor putea să efectueze concediul de odihnă, pentru posturile unice din mediul rural, fără ca serviciile prestate de Poștă să fie afectate.

'Am inițiat încă din ianuarie discuțiile cu privire la situația concediilor de odihnă. Am cerut managementului să se îngrijească de angajați conform contractelor și legilor. Vom promova un act normativ care să permită angajaților să efectueze concediu de odihnă, pentru posturile unice din mediul rural, fără a afecta prestarea serviciilor. Am invitat un reprezentant al SLPR în comisia de elaborare a cadrului legal și vom finaliza această inițiativă până în luna iulie. Menționăm că această inițiativă nu era cuprinsă în planul de priorități asumat de MCSI, dar o considerăm necesară, deoarece cunoaștem condițiile și munca deosebită depusă de poștași (...) Este important ca acest serviciu necesar să fie compensat corect, pentru a avea servicii de calitate în toate localitățile țării în interesul cetățenilor, companiilor și administrației publice. Am avut discuții asupra condițiilor de muncă și asupra vârstei de pensionare. Considerăm că, în acest moment, putem începe discuții aplicate asupra problemelor și găsirea unor căi alternative. Micșorarea vârstei de pensionare nu este o soluție când speranța de viață crește. Ne vom apleca asupra căilor de prevenire, de recuperare medicală și tratament și alte posibile soluții aplicate pentru diverse meserii expuse riscurilor de acest tip', a spus Marius Bostan.

Acesta a adăugat, totodată, că Poșta Română 'are nevoie acum de finanțarea proiectelor de dezvoltare din strategie, pentru aducerea în secolul 21 a unor servicii atât de necesare'.

'Finanțarea de la BERD pentru care a fost semnată vineri scrisoarea de mandat va rezolva o primă etapă a drumului de parcurs. Pentru dezvoltarea pe temen lung avem nevoie de un management stabil și performant, de o mișcare sindicală inteligentă și responsabilă, de proiecte fezabile, mai multe instituții financiare alături de noi, capital mai mai mult și mai ieftin. Vom avea nevoie de parteneriate puternice și aport de capital privat care să aducă accelerarea de care avem nevoie', a menționat oficialul.

Circa 3.500 de lucrători poștali din toată țara, membri ai Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), au protestat, sâmbătă, în fața Guvernului, pentru creșterea salariilor și asigurarea unor condiții decente de muncă.

Tot sâmbătă, o delegație a protestatarilor au purtat discuții la sediul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, cu ministrul de resort Marius Bostan, secretarul de stat Radu Dorcioman, vice-premierul Costin Borc, consilierul primului ministru, Tiberiu Petrescu, precum și directorul de cabinet Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Sorin Mureșan.

Potrivit datelor oficiale, Poșta Română a înregistrat, anul trecut, un profit brut de 19,2 milioane de lei (4,3 milioane de euro), iar cheltuielile cu investițiile au crescut cu peste 24%, față de 2014, în timp ce cheltuielile totale s-au diminuat cu aproximativ 7%.

Poșta Română este deținută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%. Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie. Compania a încheiat anul 2014 cu un profit net de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro), după cinci ani de pierderi.

Sursa: Agerpress