Agrometeo: Ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si speciilor pomi-viticole vor evolua, in general, normal

Data publicarii: 08-05-2016 | Economie

Ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si speciilor pomi-viticole vor evolua, in general, normal, in cea mai mare parte a regiunilor agricole ale tarii, pe durata urmatorului interval, se arata in prognoza agrometeorologica intocmita de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), valabila pana pe data de 13 mai.

Conform sursei citate, în acest interval va predomina o vreme normală sub aspect termic, la nivelul întregului teritoriu agricol al țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8 și 19 grade Celsius, valori apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 12 și 24 grade Celsius, la nivelul întregii țări, în timp ce valorile minime vor oscila între 3 și 14 grade Celsius, în aproape toate regiunile agricole.

Totodată, temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 și 10 cm va oscila între 10 și 21 grade Celsius, îndeosebi în zonele de câmpie, valori favorabile desfășurării proceselor de germinare-răsărire-înfrunzire la culturile de primăvară semănate în perioada optimă.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, dar și torențiale, însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în aproape toată țara. În primele zile vor fi condiții de producere a grindinei, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Din punct de vedere agrometeorologic, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe majoritatea suprafețelor agricole. În cea mai mare parte a Moldovei și Crișanei, centrul și sud-estul Dobrogei, izolat în estul, sud-vestul Transilvaniei și nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

De asemenea, în cultura de porumb, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în nordul, nord-vestul și estul Moldovei, centrul și sud-estul Dobrogei, nord-vestul Banatului.

Potrivit ANM, pe fondul regimului hidrotermic din aer și sol favorabil, ritmurile de creștere și dezvoltare ale culturilor de câmp și speciilor pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale țării.

La culturile de orz și grâu de toamnă semănate în perioada optimă va fi posibilă definitivarea fazei de alungire a paiului (80-100%), continuându-se totodată fazele de 'burduf' și înspicare (10-100%), precum și începutul înfloririi (10-20%). În semănăturile tardive va predomina alungirea paiului (50-100%). Plantele vor prezenta în continuare o uniformitate și vigurozitate medie și slabă, îndeosebi pe terenurile cu deficite ridicate de apă în sol.

Rapița va parcurge dezvoltarea aparatului vegetativ și înflorirea (50-100%), cele mai avansate fiind culturile aflate în fazele de formare a silicvelor și a boabelor în silicve (10-100%). Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se va definitiva faza de germinare (100%), plantele aflându-se la răsărire și dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%), precum și înfrunzirea (3-6 frunze).

La porumb se vor continua fazele de germinare (80-100%), răsărire (60-100%), formarea frunzei a treia (10-100%) și începutul înfrunzirii (4-7 frunze), cu o stare de vegetație a plantelor în general bună și medie.

În principalele bazine de cultură, sfecla de zahăr va parcurge răsărirea (50-100%) și dezvoltarea primei perechi de frunze, iar la cartof se vor înregistra încolțirea (50-100%) și răsărirea (20-100%), precum și formarea/creșterea lăstarilor la soiurile timpurii. Speciile de sâmburoase își vor continua creșterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar semințoasele, legarea și creșterea rodului, precum și înfrunzirea. În toate podgoriile, la vița-de-vie se vor semnala creșterea frunzelor și lăstarilor, precum și formarea inflorescențelor.

Lucrările agricole specifice (tratamente fito-sanitare în vii și livezi, fertilizări, erbicidări, prașile, etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitații.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: