Biris (MFP): Legislatia referitoare la TVA este mult prea complicata; din pacate, folosim legislatia pentru a pedepsi contribuabilul

Data publicarii: 09-05-2016 | Economie

Legislatia referitoare la TVA este mult prea complicata pentru antreprenori si IMM-uri si, din pacate, folosim legea pentru a pedepsi contribuabilul in loc sa-l consiliem, a atras atentia, luni, Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), la Forumul de Investitii Romania - Elvetia.

'Trebuie să înțelegem că ideea potrivit căreia majoritatea contribuabililor, antreprenorilor și companiilor, pentru a-și maximiza profiturile fac evaziune fiscală este greșită. Majoritatea contribuabililor se conformează și vor să respecte legislația și să-și plătească dările. Legislația referitoare la TVA este mult prea complicată pentru antreprenori și IMM-uri. Noi vrem să servim contribuabilul cinstit și care vrea să respecte legea. Acum, din păcate, folosim legislația pentru a pedepsi contribuabilul și creăm o povară suplimentară. Cerem contribuabilului să dea tot felul de declarații. De ce? Este un consum foarte mare de resurse în interiorul ANAF și în loc să acordăm consiliere ne ocupăm de pedepsire. Trebuie să înțelegem că suntem toți în această situație. Toți suntem interesați să lucrăm împreună cu autoritatea fiscală, pentru că vrem să producem valoare adăugată mai mare. Un lucru important pe lista mea este relația dintre contribuabili și administrația fiscală. Ne axăm pe eficiența administrației fiscale pentru a remodela serviciile pe care ANAF le oferă contribuabililor', a spus Biriș.

Oficialul MFP a adăugat că procesul de implementare a proiectului privind casele de marcat fiscale este accelerat și va urma să se încheie în următoarele luni.

'(...) am accelerat implementarea proiectului privind casele de marcat fiscale, întârziat până acum. Procesul este accelerat și sperăm că, în următoarele luni, vom încheia implementarea acestui sistem care va duce la creșterea eficienței impozitului folosind instrumentele IT. Croația a implementat un sistem oarecum similar în urmă cu câțiva ani, iar Cehia va introduce acest sistem în curând. Neconformarea ar fi periculoasă pentru că verificarea se va face în timp real. Astfel, s-a redus numărul de controale din partea ANAF', a subliniat secretarul de stat din MFP.

Camera de Comerț Elveția — România organizează, luni, la București, Forumul de Investiții România — Elveția, eveniment în cadrul căruia sunt abordate teme precum: "Viitorul economiei în România", "Provocări și oportunități pentru investitori" și "Reforma sistemelor educațional și fiscal".

Sursa: Agerpress