Zhangulov( KMG International): Tranzactia cu CEFC este finalizata din punct de vedere al angajamentelor,dar pot aparea factori externi

Data publicarii: 10-05-2016 | Economie

Tranzactia dintre KazMunayGas si compania chineza CEFC privind constituirea unui joint-venture, in care partea chineza va controla 51% din actiunile fostului Rompetrol Group, este finalizata din punct de vedere al angajamentelor celor doua parti, insa aceasta poate fi influentata de anumiti factori externi, potrivit lui Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte KMG International.

"Din punct de vedere al obligațiilor celor două companii, tranzacția este finalizată, dar anumite părți depind de factori externi", a declarat Zhangulov, marți, într-o conferință de presă.

Acesta a precizat că, din punctul său de vedere, actuala anchetă a DIICOT nu ar trebui să împiedice tranzacția cu compania chineză, dar a subliniat că KMGI va suferi anumite daune "colaterale".

"Părerea mea este că această situație nu ar trebui să împiedice tranzacția cu firma chineză... În acest caz, vom avea de suferit anumite daune colaterale, dar ar trebui să diferențiem activitatea normală a companiei de situația creată. Vom face tot posibilul ca planurile noastre de investiții să nu aibă de suferit în urma acestei situații. Sunt sigur că vom ajunge la o înțelegere comună (cu autoritățile — n. r.), pentru a continua planurile de investiții, colaborarea cu compania chineză CEFC", a spus Zhangulov.

Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan — KazMunayGas (KMG) și China Energy Company Limited (CEFC) au semnat pe 29 aprilie documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture, compania chineză devenind acționar majoritar cu 51%, iar participarea KMG în noul joint-venture va fi de 49%.

Conform înțelegerii dintre KMG — CEFC, compania din China își asumă o serie de obligații, prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană și țările adiacente Drumului Mătăsii.

Sub denumirea "Silk Way" (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naționale din Kazahstan — KMG și al companiei din China — CEFC se va dezvolta având ca bază platforma Grupului KMGI. O echipă mixtă de lucru formată din experți din Kazahstan, China și România a realizat un volum important de activități pregătitoare — semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înțelegere în prezența prim miniștrilor din Kazahstan și China, dar și validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părțile semnatare a Condițiilor principale ale tranzacției (Term Sheet).

Conform celor stabilite de ambele părți, guvernarea societății mixte se va face pe bază de paritate.

Tranzacția va fi supusă unor măsuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităților competente europene și chineze, dar și alte instituții abilitate. Data estimată pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016.

Reprezentanții companiei KazMunayGas International NV s-au prezentat marți la sediul DIICOT, ei fiind citați pentru a li se aduce la cunoștință faptul că societatea a fost introdusă ca parte responsabilă civilmente în dosarul Rompetrol.

Tot marți, la sediul DIICOT au fost citați și reprezentanții companiilor Oil Field Business Solutions și Rompetrol Rafinare.

Procurorii DIICOT au pus luni sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal care vizează modul în care a fost privatizată rafinăria. Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat și omul de afaceri Dinu Patriciu.

Sechestrul asigurător a fost instituit asupra bunurilor mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari și 34.941.924 de euro.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: