Metrorex: Statiile de metrou vor fi dotate cu benzi speciale pentru persoanele cu deficiente de vedere

Data publicarii: 10-05-2016 | Economie

Statiile de metrou vor fi dotate cu benzi speciale pentru persoanele cu deficiente de vedere, a anuntat, marti, Metrorex.

În acest sens, compania a avizat, pentru cele 49 de stații de metrou aflate în exploatare, care nu au trasee speciale, achiziția de servicii de proiectare și consultanță pentru ''Accesibilizarea stațiilor de metrou în funcțiune pentru persoanele cu deficiențe de vedere'', care prevede dotarea stațiilor de metrou cu benzi speciale din dale ceramice.

"Metrorex a manifestat o preocupare constantă de a oferi condiții de deplasare în siguranță în interiorul stațiilor de metrou și de creștere a mobilității persoanelor cu nevoi speciale, având în vedere recomandările Uniunii Europene cu privire la persoanele cu dizabilități și persoanele cu mobilitate redusă, recomandările din Legea nr. 448/2006 privind protecția persoanelor cu handicap, Strategia Națională privind incluziunea acestor persoane elaborată de Ministerul Muncii pentru perioada 2014 — 2020. Astfel, pentru cele 49 de stații de metrou aflate în exploatare, care nu au trasee speciale, Metrorex a avizat în data de 10.05.2015 achiziția de servicii de proiectare și consultanță pentru 'Accesibilizarea stațiilor de metrou în funcțiune pentru persoanele cu deficiențe de vedere'. Aceasta prevede dotarea stațiilor de metrou cu benzi speciale din dale ceramice", spune Metrorex, într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, pe Magistrala 4 a fost deja realizat pentru stațiile Jiului și Parc Bazilescu traseul pentru direcționarea persoanelor cu dizabilități, prin montarea unor dale ceramice speciale.

De asemenea, proiectele de finisaje pentru Magistrala 5 și pentru cele două noi stații de pe Magistrala 4 includ facilități pentru persoanele cu dizabilități, atât lifturi, cât și trasee marcate specific.

Acțiunea de accesibilizare a stațiilor de metrou pentru persoanele cu dizabilități este asumată de Metrorex ca parte a strategiei sale de funcționare și dezvoltare. În acest sens, este de menționat că toate stațiile de metrou accesibilizate au pictograme specifice — pentru a fi mai ușor identificate — și, atunci când situația o impune, există personal instruit care poate ajuta persoanele cu dizabilități pentru a avea acces mai ușor la peron.

La momentul actual, trenurile de metrou din generația nouă sunt prevăzute cu pictograme afișate pe ușile de la capetele trenului, pictograme simbolizând accesul persoanelor care utilizează căruciorul mobil. De asemenea, în interiorul trenului — la capetele acestuia — sunt prevăzute două locuri speciale rezervate pentru persoanele care utilizează căruciorul mobil, precum și bare de susținere.

"Anunțul referitor la atenționarea privind închiderea ușilor este audio (pentru a putea fi auzit și de nevăzători) și vizual (pentru a putea fi văzut și de persoane cu afecțiuni de auz — printr-o lampă cu lumină roșie intermitentă, montată în zona fiecărei uși și vizibilă atât din interiorul, cât și din exteriorul trenului). Semnalul de alarmă cu interfon este amplasat la o înălțime corespunzătoare și accesibilă și persoanelor care utilizează căruciorul mobil", mai spune Metrorex.

Compania precizează că hărțile de metrou afișate în stații au indicații cu stațiile accesibilizate, prin pictograme specifice. Informațiile sunt disponibile pe site-ul Metrorex, precum și pe toate pliantele ce conțin harta Metrorex.

Potrivit legislației în vigoare se oferă gratuitate la transportul cu metroul persoanelor cu dizabilități, iar în cazul persoanelor cu dizabilități de gradul I gratuitatea este oferită și însoțitorilor. Cartelele de acces în metrou sunt eliberate numeric, în baza unei convenții încheiate între compania noastră și consiliile locale, iar distribuirea acestor cartele gratuite pentru persoanele cu dizabilități, precum și pentru însoțitorii acestora, se face prin Direcția Generală de Asistență Socială.

"Toate aceste gratuități au fost și sunt în continuare create pentru a crește calitatea vieții beneficiarilor, pentru a asigura prezența lor activă în societate și pentru a le facilita integrarea socială, educațională și profesională", subliniază compania.

Sursa: Agerpress