Vlasceanu (ACUE): O bursa a gazelor nu poate functiona dupa modelul pietei de energie electrica

Data publicarii: 11-05-2016 | Economie

O bursa a gazelor nu poate functiona dupa principiile care se aplica in cazul pietei de energie electrica, intrucat produsele tranzactionate au cu totul alte caracteristici, a declarat, miercuri, Silvia Vlasceanu, directorul executiv al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), in cadrul Energy Business Summit.

"Piețele sunt diferite și bursele funcționează diferit. Nu putem promova ideea că bursa de gaze poate să funcționeze ca cea de energie electrică întrucât caracteristicile produselor sunt diferite. La energie electrică, cererea trebuie să fie egală cu oferta și nu poate fi stocată energia. Sunt legi ale fizicii. În plus, pe piața de energie electrică sunt mulți producători, există concurență, deci diferența pleacă din start de la caracteristicile produsului și de la subsectorul de producție", a spus Vlăsceanu.

Ea a arătat că pe piața de electricitate există o multitudine de producători, în timp ce, la gaze, există doar doi mari producători și încă patru foarte mici.

"La gaze avem doar doi producători mari și lați și încă patru care au o pondere mică și sunt nesemnificativi, pentru că nu pot influența piața de producție. Deci nu poți crea o piață concurențială peste noapte cu doar doi producători. Nu se poate lua modelul pieței de energie electrică și nu poți aplica regulile de la energie electrică pentru o bursă de gaze", a susținut oficialul ACUE.

Potrivit lui Vlăsceanu, interesul operatorilor din piața de gaze și electricitate nu vizează doar maximizarea profitului, ci, în contexul liberalizării piețelor, companiile au devenit mult mai interesate de gradul de satisfacere a clienților.

"Interesul operatorilor nu este doar maximizarea profitului, ci și nivelul de satisfacție și mulțumire a clientului. Dacă un consumator e nemulțumit față de un anumit brand, legislația îi dă posibilitatea să meargă la un alt furnizor, așa că mulțumirea consumatorului a devenit foarte importantă, iar sancțiunile nu sunt de neglijat", a adăugat Silvia Vlăsceanu.

Anterior, în cadrul aceluiași eveniment, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, operatorul pieței de energie din România, a declarat că OPCOM dorește să promoveze o piață pentru ziua următoare pentru gaze naturale, cum există în prezent pentru energie electrică, însă sunt forțe puternice care nu-și doresc dezvoltarea unei burse transparente de gaze în România.

"La energie electrică, am reușit să găsim drumul corect. Prețul energiei electrice în România este cu 2 euro mai mic decât media europeană și suntem pe locul 7 în clasamentul celor mai mici prețuri în Europa. Mi-ar plăcea să existe aceeași lichiditate și aceeași transparență și la gaze naturale, însă aici suntem la început și sunt factori care nu-și doresc să parcurgă pașii de la energie electrică", a spus Ionescu.

Întrebat cine sunt acești factori care împiedică dezvoltarea bursei de gaze, Ionescu a evitat să dea un răspuns concret.

"Nu este o întrebare comodă. Exemplul pieței de energie electrică trebuie urmat și la gaze naturale. Această intenție o au foarte mulți din domeniul gazelor naturale, ANRE, factorii legislativi. Din păcate, există forțe extrem de puternice care își dau seama că, odată cu concurența reală, odată cu transparentizarea tranzacțiilor, beneficiile lor se vor diminua drastic. Este evident că o contractare care nu este transparentă, care nu se supune unui regim concurențial, este o contractare care nu poate fi benefică decât părților contractante și nu pentru beneficiari, adică pentru consumatorii finali în ceea ce privește prețul cu care se contractează", a arătat directorul general al OPCOM.

El a susținut că OPCOM are în vedere promovarea unei piețe pentru ziua următoare și pentru gaze, așa cum există în acest moment pe partea de energie electrică și care poate echilibra piața.

"Încercăm împreună cu factorii responsabili, inclusiv cu Transgaz, să promovăm și o piață pentru ziua următoare. Avem mecanismul informatic, matematic creat și sperăm că acest produs va fi promovat cât se poate de repede. Probabil că, după ce vom promova acest produs în condițiile în care toată lumea conștientizează că prețul gazelor naturale trebuie să fie la fel care cel de energie electrică, lucrurile vor lua o turnură corectă pentru consumatorul final, cu siguranță. Să nu uităm că bursa nu face decât un singur lucru: descoperă prețul corect și oferă avantajul transparenței totale a informațiilor pentru toți beneficiarii. Și aici mă refer atât la participanții la piață, cât și mai ales la consumatorii finali", a mai spus Ionescu.

Din anul 2014, producătorii interni de gaze sunt obligați să vândă pe bursă o parte din producția lor.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: