Irimescu: Ne dorim sa ajungem cu o gama cat mai larga de produse agroalimentare pe piata chineza

Data publicarii: 11-05-2016 | Economie

Piata chineza este foarte mare si ne dorim sa ajungem acolo cu o gama cat mai larga de produse agroalimentare, iar know-how-ul chinezesc sa vina si in Romania, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in cadrul unei intalniri cu o delegatie din Republica Populara Chineza condusa de Lin Keqing, viceprimarul Beijing-ului.

În intervenția sa, ministrul Achim Irimescu a amintit de relațiile îndelungate de colaborare între România și China, un accent deosebit fiind pus, pe lângă cercetarea în domeniul agricol, pe comerțul exterior între cele două părți, potrivit unui comunicat al MADR remis, miercuri, AGERPRES.

Ministrul român al Agriculturii a explicat că, în ultimul an, pe piața laptelui și a cărnii de porc s-au resimțit efectele reducerii ritmului creșterii economice a Chinei și în contextul menținerii embargoului impus Uniunii Europene de către Federația Rusă.

"Din această perspectivă, ne dorim ca poporul chinez să importe din România cât mai multe produse agroalimentare. De aceea, sper ca, pe lângă transferul de cunoștințe în cercetarea din sectorul agroalimentar, să reușim să intensificăm comerțul agroalimentar și fac apel la colegii noștri veterinari din România și China să accelereze procesul, pentru a permite celor două părți să colaboreze mai bine și să înregistrăm o creștere a fluxului comercial agricol între părți. Piața chineză este foarte mare și ne dorim să ajungem cu o gamă cât mai largă de produse agroalimentare și, având în vedere dezvoltarea avansată pe care a cunoscut-o China, ne dorim ca know-how-ul chinezesc să vină și în România', a subliniat ministrul Agriculturii.

La rândul său, Lin Keqing, viceprimarul Beijingului, a apreciat că nevoile celor două țări — România și China — sunt complementare, ceea ce constituie o bună bază pentru colaborarea agricolă. În cadrul întâlnirii, oficialii chinezi au venit cu câteva propuneri — extinderea colaborării în domeniul agriculturii și promovării diversificării comerțului agricol, sprijinirea investitorilor chinezi de a veni în România inclusiv în sectorul agricol, în special pentru viticultură, dar și pentru promovarea comerțului cu produse lactate, fructe, legume etc.

O altă propunere vizează stabilirea unor mecanisme regulate de coordonare pentru a valorifica potențialul cooperării tehnico-științifice agricole.

Potrivit MADR, viceprimarul Beijingului i-a adresat ministrului Agriculturii invitația pentru participarea României la Expoziția Internațională de Horticultură din 2019 de la Beijing, ceea ce ar oferi oportunitatea de a face cunoscute tehnologiile folosite în România în domeniul horticulturii, în special în ce privește serele și solariile.

Din delegația chineză a făcut parte conducerea Academiei de Științe Agricole și Silvice din Beijing, care, la finalul întâlnirii, împreună cu președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice "Gheorghe Ionescu-Șișești" (ASAS), Gheorghe Sin, a semnat un document de colaborare între cele două instituții.

Întâlnirea a avut loc marți la Ministerul Agriculturii, fiind prezent și ambasadorul Chinei la București, Xu Feihong.

Sursa: Agerpress