Alimentele s-au ieftinit cu 7,39% in aprilie 2016; cel mai mult ouale si fasolea

Data publicarii: 12-05-2016 | Economie

Preturile produselor alimentare au scazut cu 0,37% in aprilie, raportat la martie, si cu 7,39% fata de luna similara din 2015, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS).

La mărfurile nealimentare, prețurile au coborât în aprilie, față de martie, cu 0,10%, și cu 1% comparativ cu aprilie 2015.

Tarifele la servicii s-au majorat în aprilie, cu 0,11%, față de luna martie, iar comparativ cu luna similară a anului trecut au scăzut ușor cu 0,43%.

La grupa produselor alimentare, în aprilie față de martie, cel mai mult au scăzut prețurile la ouă, cu 5,85%, și la fasole boabe și alte leguminoase cu 2,35%. Cartofii s-au ieftinit cu doar 0,05%, iar fructele proaspete cu 0,84%. Scumpiri s-au consemnat în aprilie la zahăr, pâine și specilități de panificație, dar nu mai mult de 0,8%.

În privința produselor nealimentare, datele INS relevă ieftiniri de 2% la energie electrică, restul fiind irelevante situate între 0,1 și 0,5% la frigidere și congelatoare, mașini de spălat și medicamente. Creșteri de prețuri s-au înregistrat la combustibili cu 0,75%, încălțămine — 0,36%.

La servicii, majorări au consemnat tarifele la îngrijire medicală, cu circa 0,19%, la telefon și transport aerian, cu 0,14%, iar scăderi ușoare s-au înregistrat la serviciile de igienă și cosmetică.

Sursa: Agerpress