Stoicescu (FAP): Cerem anularea Ordinelor care impiedica participarea angajatilor Romsilva la selectia pentru membrii Consiliului de Administratie

Data publicarii: 19-05-2016 | Economie

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor trebuie sa anuleze, de urgenta, cele doua ordine de ministru care impiedica participarea angajatilor Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva la procesul de selectie pentru membrii Consiliului de Administratie, a spus, joi, Marian Stoicescu presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor (FAP), intr-o conferinta de specialitate.

FAP consideră că prevederile Ordinului de Ministru 610 din 24 martie 2016 și ale Ordinului de Ministru 892 din 12 mai 2016 încalcă chiar articole din Constituția României.

"Cele două ordine de ministru încalcă și prevederile Ordonanței 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, încalcă precizările și instrucțiunile Ministerului Justiției. Aceste două ordine îngrădesc drepturile și libertățile cetățenilor din România, a unor categorii care lucrează în silvicultură. Aceste ordine nu permit unor angajați de la Romsilva să participe la selecția pentru membrii Consiliului de Administrație cu toate că foarte mulți dintre ei sunt specialiști extrem de bine pregătiți. Sunt oameni de o probitate morală și profesională deosebită care pot ajuta sectorul silvic', spune Marian Stoicescu.

Acesta apreciază că nepermiterea accesului acestora la administrarea pădurilor statului este o dovadă de 'rea-intenție'. Reprezentanții FAP spun că, dacă nu găsesc înțelegere la Ministerul Mediului, se vor adresa pentru anularea celor două ordine Curții de Apel București.

Președintele FAP cere și rezolvarea situației din pădurile particulare, respectarea prevederilor din Codul Silvic privind acordarea unor subvenții proprietarilor de păduri cu suprafețe până în 30 ha pentru administrarea și paza acestor păduri.

"Deși i s-a adus la cunoștință de către Federația pentru Apărarea Pădurilor, prin memorii și petiții, situația dezastruoasă a pădurilor din sectorul silvic privat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Departamentul Pădurilor, nu a luat vreo măsură de salvare a pădurilor particulare neadministrate și nepăzite. În prezent, sunt 600.000 de hectare de păduri particulare neadministrate și nepăzite, întrucât autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură nu a respectat prevederile Legii nr. 46/2008 și nu a acordat proprietarilor subvențiile necesare administrării și pazei pădurilor. Deși s-a solicitat, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură nu a luat nicio măsură de identificare a grupurilor de interese care au organizat, condus și tăiat ilegal 400.000 de hectare de păduri particulare, creându-se un prejudiciu țării, proprietarilor de păduri și întregii populații, de 36 miliarde de euro", a precizat Marian Stoicescu.

În lunile noiembrie și decembrie 2015, Federația pentru Apărarea Pădurilor a solicitat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Departamentului Păduri să se respecte Legea nr. 46/2008 și să se prevadă fondurile necesare în vederea acordării subvențiilor proprietarilor de păduri în Bugetul de Stat pe anul 2016.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: