INTERVIU Sobolewski (BVB): Romania are sansa sa treaca in categoria pietelor emergente prin listarea Hidroelectrica la BVB

Data publicarii: 19-05-2016 | Economie

Romania are sansa sa fie promovata de la categoria de piata de frontiera la una de "tranzitie" si apoi in categoria pietelor emergente odata cu listarea Hidroelectrica pe piata romaneasca de capital, a declarat Ludwik Sobolewski, director general al Bursei de Valori Bucuresti, intr-un interviu acordat AGERPRES.

De asemenea, în opinia sa Poșta Română "va fi o companie bună pentru IPO" (ofertă publică inițială) și, dacă acest proces se va întâmpla, va fi primul operator poștal în toată regiunea din estul Europei listat la bursă.

Sobolewski a mai vorbit despre ceea ce îi lipsește Bursei de la București și despre noile instrumente care urmează a fi lansate în perioada următoare, precum "Warrant", pentru a crește numărul de investitori.

Totodată, el a precizat că nu are niciun sens ca firmele care sunt deja listate la București să meargă spre bursa din Londra, fiindcă asta "nu poate duce decât la scăderea lichidității", un exemplu în acest sens fiind Fondul Proprietatea.

AGERPRES: Care sunt tipurile de investitori care activează în acest moment pe piața de capital și care dintre ei ne lipsesc? Ludwik Sobolewski: Investitorii individuali reprezintă un grup de investitori care sunt interesați de câștig. Piața de capital are nevoie de mai multă lichiditate, mai multă activitate de tranzacționare și în mare parte se bazează pe activitatea investitorilor individuali. Când vorbim despre investitori individuali mă refer la trei categorii, bazate pe tipul lor, atitudinea și cum sunt implicați în piață.

Prima categorie este a celor care cumpără și au intenția de a păstra obligațiuni, acțiuni, așteptându-se ca pe termen lung să aibă un câștig care, dacă ne uităm statisticile pe ultimii ani, au luat decizii bune.

A doua categorie este a celor care tranzacționează mai des, cumpără, vând, se uită la piață. O subcategorie aici sunt cei care cumpără și vând pe parcursul unei zile. Așa ceva nu avem în România și este foarte important pentru noi să avem acest grup de persoane aici, pentru că furnizează pieței lichiditate. Mai sunt numiți uneori speculatori și au un înțeles negativ, dar pentru noi au un înțeles pozitiv. Problema este că avem foarte puțini oameni care activează în acest fel.

A treia categorie care este diferită de celelalte două pentru că este vorba despre clienți ai fondurilor de investiții. Am tendința să îi denumesc investitori individuali pentru că au propriile economii și dau acești bani profesioniștilor, iar aceștia din urmă au grijă de banii lor. Acești oameni sunt, de asemenea, foarte interesați de ce se întâmplă cu investițiile lor.

AGERPRES: Cum încurajați acești investitori individuali să fie mai activi pe piața de capital? Ludwik Sobolewski: Știrea pentru acești investitori individuali, investitori activi, speculatori și așa mai departe este că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat un nou set de regulamente care va flexibiliza operațiunile de vânzare în lipsă. Practic, dacă avem pe cineva care crede că prețul acțiunilor va scădea în perioada următoare, această persoană nu are la dispoziție un instrument popular care în mod normal este folosit în piață. Când vom avea această vânzare în lipsă disponibilă, această persoană va putea să plaseze un ordin de vânzare în piață pentru a vinde acțiunile, pe care inițial le-a împrumutat de la cineva care are un surplus al acestor acțiuni și nu vrea să facă nimic cu ele.

Dacă prognoza este corectă și prețul scade, atunci va putea să cumpere aceste acțiuni mai ieftin decât  la momentul executării tranzacției. Va cumpăra mai ieftin pentru că a avut dreptate și va putea să returneze acțiunile împrumutate și va rămâne cu un surplus și acest surplus este diferența dintre prețul care era la momentul executării tranzacției și prețul pe care îl prognoza când cumpăra acțiunile din piață. În schimb plătește un comision sau dobândă pentru împrumutul acțiunilor.

AGERPRES: Când veți avea acest nou instrument la BVB? Ludwik Sobolewski: Credem că această nouă tehnică va putea fi utilizată în 2-3 luni, pentru că ASF abia a adoptat noile reguli. Acest instrument are șansa de a fi popular printre investitori și sperăm că brokerii vor informa clienții de această nouă posibilitate.

AGERPRES: Mai aduceți și alte instrumente pe piața românească de capital? Ludwik Sobolewski: Pentru investitori mai avem o veste bună, vom avea niște noi instrumente pe piață, denumite 'Warrant-uri'. Acestea sunt instrumente care dau investitorilor dreptul la acțiuni la un preț dat.

Deci, când un investitor cumpără acest instrument, automat are dreptul de a cumpăra o acțiune la un anumit preț. Este practic o opțiune. Este un instrument foarte popular în piețele dezvoltate. Warrant-urile vor fi lansate la Bursa de Valori București, având drept bază acțiuni Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, Societatea Energetică Electrica, Fondul Proprietatea, Petrom, Romgaz.

Dacă mă aștept ca evoluția prețului unei companii să crească și cumpăr dreptul, cumpărând acest Warrant la un anumit preț și prețul acțiunii urcă, voi primi diferența dintre cele două prețuri, la maturitatea instrumentului. Scadențele pentru următoarele produse vor fi decembrie 2016, iunie sau decembrie 2017, în funcție de specificului activului de bază. Folosind un exemplu simplist, dacă cumpăr dreptul la 7 lei, iar prețul la maturitate este 9 lei, atunci voi primi numărul de Warrants înmulțit cu 2 lei. Acest instrument va fi lansat pe 7 iunie.

AGERPRES: Cât de importantă este pentru bursa românească listarea Hidroelectrica? Ludwik Sobolewski: Ne ținem degetele încrucișate ca Hidroelectrica să fie listată în acest an pentru că este de o importanță strategică pentru România, nu neapărat pentru piața de capital. Lichiditatea măsurată ca număr de companii mari este prea mică. De aceea listarea Hidroelectrica este atât de importantă pentru că, dacă se întâmplă, cu cât mai devreme cu atât mai bine, România are șansa să fie promovată din categoria de piață de frontieră, către una de 'tranziție' și apoi în categoria piețelor emergente.

AGERPRES: Sunteți de acord cu o listare dublă în ce privește Hidroelectrica? Ludwik Sobolewski: Este important pentru noi să avem cât mai mulți investitori internaționali care să investească în acțiunile din București. Da, GDR-urile (certificatele de depozit globale n.r.) tranzacționate în Londra ar putea fi benefice. Interesul nostru, al pieței de capital din România, este să avem investitori interni și internaționali care să cumpere acțiunile IPO-urilor și să fie atașați de piața românească. Mulți oameni nu realizează că pot fi conectați foarte ușor cu România direct, prin investiții în acțiuni, decât prin GDR-uri. În plus, impozitul pe dividende este unul final în România, pentru deținătorii de GDR-uri.

AGERPRES: Ce părere aveți despre o listare a Poștei Române? Ludwik Sobolewski: Poșta Română cred că va fi o companie bună pentru IPO. Știu că Poșta lucrează la acest proiect. Acesta va fi o tranzacție bună, dacă va apărea pe piață. De asemenea, va fi primul operator poștal în toată regiunea din estul Europei, pentru că în Vest este ceva normal, toți operatorii poștali sunt listați. Poșta Română nu este numai cea care livrează scrisori și pachete, dar evoluează într-o instituției financiară și este un model de business pentru investitori. Nimic nu este decis încă. Știu că Poșta are un plan de modernizare.

AGERPRES: Nu vă este teamă că este posibil ca viitoarele IPO-uri să fie pe burse externe și nu aici? Ludwik Sobolewski: Nu este vorba că mă tem, dar trebuie să învățăm din lecțiile trecutului, respectiv folosirea GDR-urilor, folosirea unei burse străine în 2013 pentru Romgaz a fost o necesitate pentru că piața românească era în acel moment mult mai închisă decât este acum. O treime din oferta Romgaz a fost prin GDR-uri, , în cazul Electrica doar 20%, apoi cazul Fondul Proprietatea a dovedit dincolo de orice îndoială că pentru companiile care sunt deja listate în București nu are niciun sens să meargă spre Londra pentru că asta nu poate duce decât la scăderea lichidității, ceea ce este rău pentru investitorii în aceste companii, pentru piața de capital, pentru oamenii care lucrează pe piața de capital din România. Nu spun că îmi e teamă, dar trebuie să îmbunătățim și să modernizăm piața de capital constant pentru că strategia noastră este să facem cât mai internațională cu putință. Vrem să avem noi intermediari, noi membri, investitori internaționali aici în București. Pentru a obține asta trebuie să creștem vizibilitatea, percepția României și a pieței de capital, dar trebuie să și continuăm cu reforma reglementării.

AGERPRES: Cum vreți să atrageți noi investitori pe Bursă? Ludwik Sobolewski: Vom avea încă o expoziție Banii Tăi Expo în Piața Universității, pe 27 și 28 mai. Acolo, oamenii vor putea să își deschidă pe loc conturi de tranzacționare, cu o copie a buletinului și a extrasului de cont. O altă inițiativă pe care o pregătim pentru investitorii individuali este un concurs de tranzacționare unde premiul va fi o mașină, o Dacia Duster, și va fi oferită persoanei care va reuși să aibă cel mai mare randament pe perioada concursului, în urma tranzacționării acțiunilor.

Sursa: Agerpress