Michel Sapin: Fuziunea dintre London Stock Exchange si Deutsche Boerse ridica potentialele temeri privind concurenta

Data publicarii: 20-05-2016 | Economie

Planificata fuziune de 30 miliarde de dolari intre London Stock Exchange si Deutsche Boerse ridica potentialele temeri privind concurenta, a afirmat vineri ministrul francez de Finante, Michel Sapin, transmite Reuters.

Propusa fuziune va crea un grup similar cu operatorul bursier american Intercontinental Exchange (ICE), care are o prezență masivă pe piața de instrumente financiare derivate, și ar lăsa în urmă rivalele mai mici din Europa, cum ar fi Euronext Paris.

"Vreau să exprim temerile Guvernului francez legate de această tranzacție. Avem dubii privind consecințele pe care le-ar putea avea această fuziune asupra finanțării economiei reale din Franța și Europa", a declarat Sapin.

Acesta a adăugat că fuziunea acestor doi operatori va avea ca rezultat un grup major, care ar putea deține majoritatea instrumentelor "care fac piețele noastre să funcționeze eficient".

"Acesta fapt reprezintă o problemă de concurență și vrem să ne asigurăm că se va implica și Comisia Europeană, pentru a se evita situația în care apare o poziție dominantă", a subliniat el.

În luna martie a acestui an, London Stock Exchange și Deutsche Boerse au ajuns la un acord de fuziune, o tranzacție evaluată la 30 miliarde de dolari. O eventuală preluare a London Stock Exchange de către Deutsche Boerse va da naștere celui mare operator bursier european, viitorul grup fiind capabil să rivalizeze cu principalii actori americani din sector.

Cu toate acestea, există îndoieli cu privire la obținerea aprobărilor necesare pentru această fuziune din partea autorităților europene de reglementare, precum și cu privire la atractivitatea unei astfel de combinații, în eventualitatea în care populația Marii Britanii va vota în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană la referendumul din 23 iunie.

Sursa: Agerpress