Borc: Ministerul Economiei lucreaza cu Finantele la o noua schema de ajutoare de stat, pentru proiecte de mici dimensiuni

Data publicarii: 23-05-2016 | Economie

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri lucreaza, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, la o noua schema de ajutor de stat pentru proiecte de mici dimensiuni, astfel incat si investitorii care nu au forta necesara sa se asocieze la proiecte mari sa poata beneficia de ajutor, a anuntat luni Ministrul Economiei, Costin Borc.

"Ni se reproșează că am sprijinit mai mult dezvoltarea companiilor multinaționale, oferind ajutor de stat unor proiecte mari la care capitalului românesc i-a fost greu să se asocieze. Împreună cu MFP, pregătim o nouă schemă de ajutor de stat, într-un cuantum ceva mai mic. Nu dorim discriminare între capitalul românesc și cel străin, nici nu avem cum, dar ne gândim că există investitori care pot dezvolta proiecte mai mici și să beneficieze și ei de ajutor de stat. Dorința Guvernului din care fac parte este să sprijine producția oriunde în România", a explicat Borc în cadrul conferinței de prezentare a raportului de activitate al Consiliului Concurenței.

El a vorbit, cu această ocazie, despre ajutoarele de stat acordate transparent, conform legislației în vigoare, dar și despre ajutorul de stat mascat de care au beneficiat companiile de stat de-a lungul ultimilor zeci de ani, fapt care a distorsionat concurența pe piață și a dezavantajat companiile care au avut relații de afaceri cu întreprinderile de stat, dar care nu și-au încasat banii din aceste relații. "Lucrăm să descâlcim aceste aspecte care durează de zeci de ani și care nu au făcut, deși poate intențiile au fost bune, decât să complice și mai mult situația unor societăți aflate acum în insolvență sau în pragul insolvenței", a mai spus Borc.

În acest context, ministrul Borc a reamintit angajamentul Guvernului de a acționa în sensul depolitizării companiilor de stat, însă a atras atenția că acest lucru nu poate fi realizat în șase luni și doar prin numirea unui CEO profesionist, ci durează câțiva ani și trebuie să implice întregul personal.

"Favorizarea companiilor de stat, fie prin ajutor de stat mascat, fie prin relații privilegiate cu alte companii, canalizarea resurselor lor în scopuri politice, nu au făcut decât să decapitalizeze companiile cu care au intrat în relații de afaceri, au distorsionat procesul de achiziții publice, prin licitații mai mult sau mai puțin corecte. Tot acest mecanism pentru a profesionaliza aceste întreprinderi sperăm să fie continuat de noul Guvern, astfel încât să întoarcă aceste aceste dezavantaje, care acum reprezintă o frână pentru economie, în motoare de dezvoltare prin stabilirea unei concurențe sănătoasă în piață", a adăugat Costin Borc.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: