Dijsselbloem: Eurogrupul exclude varianta continuarii fara FMI a planului de asistenta convenit cu Grecia

Data publicarii: 24-05-2016 | Economie

Presedintele Eurogrupului, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a exclus marti varianta continuarii planului de asistenta convenit vara trecuta cu Grecia fara Fondul Monetar International, chiar inainte debutului reuniunii ministrilor de Finante din zona euro, informeaza AFP.

Până acum, FMI nu s-a alăturat programului de asistență convenit de zona euro și Grecia în vara anului trecut.

"Scopul reuniunii de astăzi este să ajungem la un acord cu FMI...Nu există opțiunea să continuăm fără FMI", a spus Jeroen Dijsselbloem. "FMI are o mare experiență în derularea de programe și este foarte precis în evaluarea situației din Grecia și dacă Grecia își respectă angajamentele, așa că este o reală valoare adăugată să avem alături FMI-ul", a subliniat ministrul olandez de Finanțe.

În schimb, FMI și-a sporit luni presiunile asupra europenilor prin publicarea unui document în care cere o reducere necondiționată a datoriei Greciei, care, raportată la PIB, este cea mai mare din zona euro, aproape 180%.

Cu toate acestea, anumiți parteneri europeni ai Greciei, printre care se numără în special Germania, ar dori ca oficialii de la Atena să își demonstreze hotărârea de a aplica măsuri de austeritate înainte de a se angaja mai mult în ceea ce privește reducerea datoriei Greciei.

Deputații greci au adoptat duminică noi măsuri de austeritate cerute de creditorii internaționali ca precondiție pentru acordarea unor noi tranșe de împrumut, printre care și un mecanism de corecție automată în caz de derapaj bugetar și măsuri suplimentare pentru a accelera privatizările și majorarea impozitelor indirecte.

Grecia are nevoie de noi fonduri fără de care nu va putea face față unor datorii de aproximativ 3,5 miliarde de euro care trebuie rambursate în luna iulie.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: