Barilul de petrol Brent a depasit pragul de 50 de dolari pentru prima data in ultimele sapte luni

Data publicarii: 26-05-2016 | Economie

Cotatia futures la barilul de petrol Brent, un indicator de referinta pentru industria petroliera, a depasit joi pe pietele asiatice pragul psihologic de 50 de dolari, o premiera in ultimele sapte luni, dupa publicarea unor date statistice care arata o scadere peste asteptari a stocurilor americane de titei, transmite Reuters.

În jurul orei 02.25 GMT, cotația barilului de țiței Brent era în creștere cu 31 de cenți până la 50,05 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după data de 4 noiembrie 2015. De asemenea, cotația țițeiului West Texas Intermediate (WTI) era în creștere cu 23 de cenți până la 49,79 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după data de 12 octombrie 2015.

Prețul petrolului a scăzut cu peste 60% de la un vârf de 110 dolari per baril în luna iunie 2014, pe măsură ce producția globală a depășit cererea, iar în luna ianuarie a acestui an a atins minimul ultimilor 12 ani. Analiștii de la Goldman Sachs se așteptau anul trecut ca petrolul să coboare până la 20 de dolari, însă prețurile și-au revenit în ultimele luni.

"Cu siguranță 50 de dolari este un prag psihologic. Oamenii vor încerca să îl împingă peste acest prag. Din punct de vedere practic se pune întrebarea dacă va exista sau nu o creștere sustenabilă peste 50 de dolari?", a declarat Ric Spooner, analist la firma australiană CMC Markets.

Creșterea cotației petrolului a fost stimulată de cifrele publicate miercuri de Administrația de Informații în Energie din SUA, care arată că stocurile americane de petrol au scăzut cu 4,2 milioane barili până la 537,1 milioane barili în săptămâna care s-a încheiat la 20 mai, cea mai mare scădere din ultimele șapte săptămâni. Scăderea a fost peste estimările analiștilor care mizau pe un declin de 2,5 milioane de barili.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: