Oprescu (ARB): Industria bancara din Romania, supusa unui risc sistemic din cauza cadrului juridic impredictibil

Data publicarii: 26-05-2016 | Economie

Industria bancara din Romania este supusa unui risc sistemic sever determinat de cadrul juridic incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar, cu afectarea stabilitatii sistemului bancar si perspectivei investitionale, potrivit datelor prezentate, joi, intr-o conferinta de presa, de catre Sergiu Oprescu, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), citand Raportul asupra Stabilitatii Financiare al BNR.

"Pe lista provocărilor industriei bancare, avem provocarea identificată inclusiv în Raportul de Stabilitate, și anume să există un risc sistemic sever determinat de cadrul juridic incert și impredictibil. Acest cadru juridic poate să impacteze asupra buffer-ului de capital și ca atare să preia din capacitatea de creditare ulterioară a sistemului. O altă provocare este legată de tratamentul legislativ discriminatoriu în zona bancară pentru investitorii din România, în comparație cu alte state UE cu afectarea capacității de creditare. De asemenea, avem presiunile asupra modelului de business al băncilor și creșterea nivelului de educație financiară și al încrederii. Climatul de încredere este esențial în scopul unei creditări sustenabile pentru dezvoltarea economiei României", a spus Oprescu.

Acesta a adăugat că sistemul bancar din România nu poate fi deconectat de la realitățile europene și globale.

"Sistemul bancar din România nu poate fi deconectat de la realitățile europene și globale. Există acele nivele de alertă pe care noi, la nivel responsabil trebuie să le avem, cu privire la diversele pericole care pot să apară. Nu în ultimul rând reglementarea, nevoia de reglementare sau poate, în anumite condiții, de supra-reglementare mai sunt câteva arii care mai așteaptă definiții și implementări. Vorbim despre acel Total Loss Absorbtion Capacity care nu este încă definit foarte clar la nivel global", a adăugat Sergiu Oprescu.

Potrivit statisticii Băncii Naționale a României (BNR), la nivelul lunii martie 2016, în România existau 36 de bănci, din care 7 reprezintă sucursale străine. Activele sistemului bancar erau, la aceeași dată, de 82 de miliarde de euro, iar 90,3% însemnau active ale instituțiilor cu capital străin.

De asemenea, soldul creditului era în cuantum de 68,53 miliarde de euro, din care: 48,43 de miliarde de euro sold credit neguvernamental și 20,19 miliarde de euro sold credit guvernamental.

Tot la nivelul lunii martie 2016, rata creditelor neperformante (NPL) se situa la 13,52%, indicatorul de solvabilitate la 19,52% și raportul credite acordate/depozite atrase la 87,02%.

Asociația Română a Băncilor organizează, joi, conferința de presă susținută de către membrii Consiliului Director și președintele de onoare al ARB cu ocazia aniversării a a 25 de ani de activitate.

ARB s-a constituit la data de 31 mai 1991, la inițiativa a 14 bănci comerciale.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: