Danescu (ARB): Sistemul bancar din Romania ramane cel mai mare finantator al economiei si societatii romanesti

Data publicarii: 26-05-2016 | Economie

Bancile din Romania isi indeplinesc rolul de intermediar financiar in proportie de 90%, in acest context sistemul bancar autohton fiind cel mai mare finantator al economiei si societatii romanesti, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"ARB concentrează toate băncile din România. Drumul parcurs de industria bancară din România este legat indisolubil de mersul economiei românești, în această perioadă, dar și al societății românești. Oricât de mari ar fi așteptările noastre pentru viitor, dar și dezamăgirile pentru trecut, sunt convins că este ușor de observat că România a avut progrese remarcabile, în acești 25 de ani, datorate și industriei bancare. Contribuția sistemului bancar este cu atât mai clară cu acesta este unul dintre puținele din Europa care nu a solicitat și nu a primit bani publici pentru sprijin. Asta denotă o formă de profesionalism. În aceste condiții, băncile din România, pe cont propriu, își îndeplinesc rolul de intermediar financiar al economiei românești, în proporție de 90%, și rămâne cel mai mare finanțator al economiei și societății românești", a spus Dănescu.

Oficialul ARB a precizat, totodată, că România are o cotă a creditării în Produsul Intern Brut de 32%, în timp ce rata de neperformanță a creditelor neperformante se situează la 13%, după a a atins, la un moment dat, un procentaj de 23%.

"În România, cota creditării în Produsul Intern Brut este de 32%, în timp ce media europeană este de 120%. Acest indicator ar reflecta nevoia de creditare mai multă, folosirea multiplicatorului de creditare pentru orice economie. Atunci, probabil, că ar trebui să întrebăm sistemul bancar românesc despre ce măsuri trebuie luate în acest sens. Până astăzi, industria bancară din România a atins cifra maximă, la un moment dat, de 53 miliarde de euro credit neguvernamental. Acest credit nu trebuie privit numai ca neperformanță, la un moment dat, dar și prin faptul că acest credit a sprijinit oamenii să-și cumpere o casă, să-și construiască o casă, să-și îmbunătățească mereu cultura personală sau profesională, apoi firmele, mediul de afaceri a fost sprijinit prin această creditare, s-au creat locuri de muncă. Pentru aceasta, băncile și-au asumat riscuri ale clienților săi — persoane fizice și juridice, care, la un moment dat, au atins prin neperformanță cifra de 23%. Astăzi vorbim de o cifră de 13%", a explicat președintele executiv al ARB.

Potrivit statisticii Băncii Naționale a României (BNR), la nivelul lunii martie 2016, în România existau 36 de bănci, din care 7 reprezintă sucursale străine. Activele sistemului bancar erau, la aceeași dată, de 82 de miliarde de euro, iar 90,3% însemnau active ale instituțiilor cu capital străin.

De asemenea, soldul creditului era în cuantum de 68,53 miliarde de euro, din care: 48,43 de miliarde de euro sold credit neguvernamental și 20,19 miliarde de euro sold credit guvernamental.

Tot la nivelul lunii martie 2016, rata creditelor neperformante (NPL) se situa la 13,52%, indicatorul de solvabilitate la 19,52% și raportul credite acordate/depozite atrase la 87,02%.

Asociația Română a Băncilor organizează, joi, conferința de presă susținută de către membrii Consiliului Director și președintele de onoare al ARB cu ocazia aniversării a a 25 de ani de activitate.

ARB s-a constituit la data de 31 mai 1991, la inițiativa a 14 bănci.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: