Costescu: Am propus autoritatilor de la Bruxelles infiintarea unei Agentii Europene Rutiere, care sa fie gazduita de Romania

Data publicarii: 27-05-2016 | Economie

Romania a propus autoritatilor de la Bruxelles infiintarea unei Agentii Europene Rutiere, care sa fie gazduita de tara noastra, a declarat, vineri, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, in cadrul unei conferinte organizate de catre Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

El a arătat că România, deși și-a achitat încă de acum trei ani din punct de vedere tehnic toate obligațiile, nu a fost primită în Schengen.

"Acest lucru înseamnă acum pierderi și cheltuieli suplimentare pentru Europa, pentru că România are antrenamentul și tradiția de a apăra intrarea în Europa. Am fost atâta timp o poartă închisă în fața invaziilor din sud sau din altă direcție și am fi putut, dacă am fi fost acum în Schengen, să ne exercităm același rol. Investim milioane, câteodată miliarde pentru a asigura interoperabilitatea și accesul transfrontalier, dar pe de altă parte, printr-o măsură birocratică, punem transportatorii să stea ore în șir la graniță la coadă, după ce am investit acele miliarde. Este o politică anormală și multe dintre probleme s-ar fi rezolvat dacă România ar fi fost acum membru Schengen", a subliniat Costescu.

Ministrul a mai spus că a cerut tuturor reprezentanților României care participă la întâlniri la nivel european să devină jucători activi, pentru a susține punctul de vedere al României și pentru a promova interesul țării în comunitatea europeană.

"Poziția României este că aceste lucruri trebuie reglementate printr-o Agenție Europeană Rutieră, care va putea să asigure echilibrul între țările care în acest moment au o orientare protecționistă față de piață și celelalte țări, printre care se află și România, care sunt țări emergente, care vin puternic din urmă și care creează probleme pe piața celorlalte. Nu este bine ca fiecare stat să aibă propriile măsuri, să începem un război. Trebuie să existe această Agenției Europeană Rutieră după modelul celor din sectorul feroviar și al aviației. Este timpul să existe o strategie și în sectorul rutier", a adăugat ministrul.

Costescu a arătat că România și-a exprimat disponibilitatea de a găzdui această Agenție Europeană Rutieră.

"Ar fi pentru noi o premieră. Suntem unul dintre statele mari nou-intrate în UE care nu are o agenție europeană, iar acest lucru ar fi o mare realizare și pentru România prin faptul că toți acești specialiști din zona rutieră ar putea să vină să interacționeze și cu specialiștii noștri și împreună să dăm Europei o legislație și o implementare coerentă, pentru că acesta lipsește acum", a completat el.

Ministrul Transporturilor a mai spus că luna viitoare Guvernul va aproba și o lege privind siguranța rutieră, având în vedere faptul că România se află pe ultimul loc în UE la acest capitol.

"Mi-am început prima zi de ministru citind un e-mail de la comisarul european care ne anunța că suntem pe ultimul loc în ceea ce privește strategia de siguranță rutieră. Aceasta se întâmpla în noiembrie. Nu era normal ca o țară de nivelul României să nu aibă acest lucru. Această lege a fost finalizată și în luna iunie va fi aprobată de Guvern și vom putea trece la pasul doi, concret, adică la măsuri de implementare a siguranței rutiere", a adăugat Costescu.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: