BNR: Bancile au inasprit conditiile pentru creditele ipotecare destinate populatiei; tendinta continua si in trimestrul doi

Data publicarii: 30-05-2016 | Economie

Bancile au inasprit standardele de creditare pentru creditele ipotecare destinate populatiei in primul trimestru al acestui an, iar aceasta tendinta va continua si in trimestrul doi din acest an, reiese din Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei publicat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

'În T1/2016, standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri s-au înăsprit semnificativ, în timp ce în cazul creditelor de consum, dar și al împrumuturilor aferente companiilor nefinanciare, acestea au fost păstrate constante', se menționează în sondajul BNR.

Pentru trimestrul doi din acest an, băncile estimează o accentuare a înăspririi condițiilor de creditare pentru creditele ipotecare și, într-o măsură mai mică, a creditelor de consum acordate populației.

În același timp, la nivelul companiilor nefinanciare, băncile autohtone prognozează o menținere constantă a standardelor de creditare în următoarele trei luni.

În schimb, cererea de credite s-a majorat, în T1/2016, atât în cazul companiilor nefinanciare, cât și al creditelor ipotecare acordate populației, în timp ce pentru împrumuturile de consum cererea a rămas relativ constantă.

'În perioada următoare (T2/2016), băncile anticipează creșteri ale cererii de credite pe segmentele companiilor, precum și ale creditelor de consum destinate populației, însă în cazul creditelor ipotecare este preconizată o reducere a acesteia. Această dinamică, coroborată cu faptul că analizele privind performanța economică, financiară și managerială a firmelor indică un potențial de creditare sustenabil semnificativ la nivelul companiilor nefinanciare, sunt argumente în favoarea unei creșteri a activității de creditare către acest sector', mai reiese din documentul citat.

Totodată, din datele BNR mai reiese faptul ca ponderea creditelor solicitate de către populație și respinse de către instituțiile de credit a fost moderat mai scăzută în cazul creditului de consum și moderat mai mare în cazul creditelor pentru achiziția de locuințe și terenuri comparativ cu trimestrul anterior.

Sursa: Agerpress