Ministerul Fondurilor Europene deschide linii de finantare in valoare de 5,8 miliarde euro pentru proiecte de infrastructura

Data publicarii: 30-05-2016 | Economie

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a deschis, luni, apeluri de finantare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii rutiere, feroviare si de metrou cu un buget total de 5,8 miliarde euro din alocarea totala aferenta Programului Operational Infrastructura Mare 2014 - 2020, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei, remis AGERPRES.

'Cererile de finanțare pentru toate apelurile deschise astăzi se vor putea depune în perioada 1 iunie 2016 — 31 decembrie 2018. Pot primi finanțare atât proiecte fazate de infrastructură (nefinalizate până la finalul anului 2015) cât și proiecte noi, prioritizate la finanțare conform documentelor sectoriale de planificare strategică', se arată în comunicat.

Potrivit MFE, finanțările pentru infrastructura rutieră au ca scop asigurarea mobilității călătorilor și a mărfurilor în condiții de siguranță și eficiență a resurselor și eliminarea blocajelor și a legăturilor lipsă din infrastructura rutieră a UE.

'Bugetul apelului este de 3,27 miliarde euro, iar solicitantul eligibil este Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A., care este administratorul infrastructurii de transport rutier de interes european și național și are atribuții în dezvoltarea proiectelor de investiții', informează comunicatul.

Proiectele finanțate în infrastructura feroviară, spune MFE, au ca obiectiv finalizarea coridorului feroviar Rin-Dunăre (modernizarea liniei feroviare între granița cu Ungaria și Constanța), asigurând creșterea mobilității pe rețeaua feroviară TEN-T centrală, precum și modernizarea, eficientizarea și competitivizarea transportului feroviar. Bugetul apelului este de 1,85 miliarde euro, solicitanții eligibili fiind Compania Națională de Căi Ferate CFR SA (administratorul infrastructurii de transport feroviar de interes național desemnat conform legii), Ministerul Transporturilor și alte categorii relevante de beneficiari.

'Proiectele finanțate pentru infrastructura de metrou au ca obiective îmbunătățirea condițiilor de transport urban și periurban, prin promovarea transportului cu metroul ca o alternativă la transportul public de suprafață, reducerea duratelor de călătorie și creșterea gradului de confort și siguranță pentru publicul călător. Bugetul apelului este de aproximativ 682 milioane euro, solicitantul eligibil fiind METROREX S.A', mai arată MFE.

Până la semnarea acordului de delegare, procesul de pregătire, evaluare și selecție a proiectelor va fi gestionat de către Autoritatea de Management POIM din cadrul MFE.

Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 are o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu și energie. Programul finanțează activități din patru sectoare: infrastructura de transport, protecția mediului, managementul riscurilor și adaptarea la schimbările climatice, energie și eficiență energetică, contribuind la Strategia Uniunii pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. În vederea atingerii obiectivelor propuse, în cadrul POIM au fost stabilite 8 Axe Prioritare.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: