Ministrul Agriculturii promite fermierilor ca vor primi integral subventiile pana la finalul lunii iunie

Data publicarii: 07-06-2016 | Economie

Fermierii vor primi integral subventiile pana la finalul acestei luni, iar saptamana viitoare urmeaza ca la Ministerul Agriculturii sa aiba loc o discutie pe tema Legii vanzarii terenurilor agricole catre straini, a afirmat, marti, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in fata protestatarilor din Parcul Izvor.

"Avem deja un proiect în discuție (al Legii vânzării terenurilor n.r.) numai că aștept ca dumneavoastră, reprezentanții producătorilor să veniți și să îl agreem împreună, pentru că este o lege de care dumneavoastră beneficiați în primul rând. Este musai să ne consultăm, cum ne-am consultat întotdeauna pe toate actele legislative cu dumneavoastră și cu Parlamentul și cele două Comisii de agricultură. Este foarte important ca să nu iasă o lege fără acceptul dumneavoastră. Vă propun, chiar dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare să agreem un proiect de act legislativ pe care să îl promovăm cât mai rapid", a spus Achim Irimescu.

Întrebat dacă până la finalul lunii fermierii își vor primi subvențiile, ministrul Agriculturii a răspuns: "Absolut".

"Sincer îmi pare rău că s-a ajuns în această situație. Trebuie să recunoaștem faptul că nu se datorează Guvernului actual întârzierea. Am încercat să recuperăm și am recuperat foarte mult din întârziere. Spre exemplu, când am cerut o programare cu data la care vor începe plățile mi s-a spus 27 aprilie. Am reușit pe 8 aprilie", a spus Irimescu, precizând că săptămâna viitoare vor începe și plățile în zootehnie.

Un alt subiect discutat de șeful MADR cu protestatarii a fost cel al Legii vânătorii, care trebuie modificată în vederea stabilirii unui echilibru între fermieri și vânători.

De asemenea, pe scena improvizată în Parcul Izvor au urcat președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, împreună cu câțiva colegi parlamentari, care au anunțat că în prezent se lucrează la o serie de acte normative de interes pentru agricultori.

"Astăzi eram adunați ca să discutăm modificări la Legea cooperației. Vă anunțăm că avem de gând să scutim de impozit pe profit, în primii cinci ani, cooperativele care se înființează. De asemenea, domnul ministru ne-a anunțat că la negocierile cu cei de la Comisia Europeană există posibilitatea să intensificăm sprijinul financiar pe proiecte europene pentru cooperative, să ne ducem până la 80-90%. Cred că acesta ar fi un ajutor combinat cu Legea 321 ( privind comercializarea produselor alimentare n.r.). Vă mai spun doar atât: toți cei de față, cei care suntem aici, tot spectrul politic din Comisia pentru Agricultură, toți am votat Legea 321. Legea 321 așa cum este ea, în forma prezentată nu mai seamănă cu nicio propunere legislativă inițială. De fapt ea este proiectul dumneavoastră", a declarat Nini Săpunaru.

Fermierii români au protestat marți, de la ora 12,00, în Parcul Izvor din fața Palatului Parlamentului, nemulțumiți de întârzierea plății subvențiilor din agricultură dar și de amânarea unor legi esențiale pentru sector.

Mitingul de protest a fost organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), împreună cu Federația Romovis, Federația PROOVIS, Federația Națională a Crescătorilor de Ovine din România (Dobrogea), Asociația Crescătorilor de Bovine din județul Covasna, Asociația Națională a Crescătorilor de Vaci de Carne, Federația Națională CAPRIROM.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: