Ministrii transporturilor din tarile UE au semnat un document pentru reabilitarea infrastructurii de cai navigabile pe Dunare

Data publicarii: 21-06-2016 | Economie

Ministrii transporturilor din tarile Uniunii Europene au semnat, luni, proiectul de ''Concluzii privind reabilitarea si intretinerea eficienta a infrastructurii de cai navigabile pe Dunare si pe afluentii sai navigabili', in cadrul celei de-a treia Reuniuni a ministrilor transporturilor din tarile riverane Dunarii.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, remis luni seara AGERPRES, ministrul de resort, Dan Costescu, participă, timp de trei zile, la reuniunea anuală TEN-T Days (Zilele TEN-T), ce se desfășoară la Rotterdam, Olanda.

În prima zi a evenimentului, ministrul Costescu a luat parte la Cea de-a treia Reuniune a miniștrilor transporturilor din țările riverane Dunării, iar în cadrul conferinței miniștrii transporturilor din țările Uniunii Europene au semnat proiectul de ''Concluzii privind reabilitarea și întreținerea eficientă a infrastructurii de căi navigabile pe Dunăre și pe afluenții săi navigabili'.

"Semnarea acestui document este relevantă în contextul în care Ministerul Transporturilor din România are un rol important în coordonarea Ariei Prioritare 1a — căi navigabile interioare (AP 1a). Cooperarea statelor din regiunea Dunării pe AP 1a acordă o atenție deosebită asigurării și îmbunătățirii condițiilor de navigație pe Dunăre. Această măsură corespunde strategiei Ministerului Transporturilor în domeniul transportului naval, direcție strategică evidențiată în Master Planul General de Transport al României", se menționează în comunicatul MT.

Conform sursei citate, în vederea asigurării și îmbunătățirii condițiilor de navigație, s-au derulat și se află în derulare o serie de proiecte în care administrațiile de cale navigabilă din țările riverane Dunării colaborează pentru aplicarea unor proceduri uniforme și eficiente de întreținere a șenalului navigabil și de informare a transportatorilor asupra condițiilor de navigație.

În România, proiectele de infrastructură sunt: îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre pe sectorul Călărași — Brăila (km 375 — km 175) — execuție lucrări și îmbunătățirea condițiilor de navigație pe sectorul comun româno — bulgar al Dunării (km 845,5 — km 375) — elaborare studiu de fezabilitate.

"Comisia Europeană a acceptat soluția propusă de România în ceea ce privește dragajul pe Dunăre", a precizat MT.

Ministrul Dan Costescu a participat și la Reuniunea la Nivel Înalt privind Revitalizarea/Revigorarea rețelei TEN-T — o nouă eră spre mobilitatea inteligentă și durabilă. Principalul interes al Ministerului Transporturilor rămâne implementarea Mecanismului Interconectarea Europei (CEF) și vizează poziția Comisiei Europene privind selecția proiectelor CEF în cadrul apelului din 2015, dar și schimbul de experiență și bune practici în ceea ce privește implementarea acestor proiecte.

Potrivit comunicatului MT, șeful de la Transporturi a subliniat faptul că "este pentru prima oară când România reușește să propună în Transporturi proiecte care să depășească limita disponibilă care era în acest caz 519 milioane de euro".

''Proiectele evaluate vizează infrastructura feroviară și navală, dar și sistemele de transport din infrastructura rutieră și aeriană", a subliniat el.

"Stabilitatea strategică este cheia pentru a asigura o planificare de calitate a proiectelor. În acest sens, Ministerul Transporturilor din România a elaborat Master Planul General de Transport, care urmează să fie aprobat până la finele lui 2016. Documentul este primul act strategic care ia în calcul coridoarele TEN-T și care va putea asigura calea proiectelor de transport pentru anii următori, cu termene clare până în 2020 și ulterior', a adăugat Costescu.

În cadrul sesiunii interinstituționale a fost adoptată "Declarația de la Rotterdam privind principalele provocări pentru dezvoltarea rețelei TEN-T': inovare, sisteme inteligente de transport ITS, multimodalitate, dimensiunea urbană și cea externă.

Această declarație conține aspecte generale privind implementarea și finanțarea proiectelor pentru coridoarele rețelei centrale TEN-T: noi tehnologii și modele de mobilitate, precum și digitalizarea și automatizarea transportului, se mai spune în comunicatul MT.

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, participă, în perioada 20 — 22 iunie, la reuniunea anuală TEN-T Days, de la Rotterdam. La reuniune iau parte miniștrii transporturilor din Uniunea Europeană, membri ai Parlamentului European, Comisia Europeană, coordonatorii TEN-T, Banca Europeană de Investiții, miniștrii din țările învecinate cu Europa, precum și promotori de proiecte și investitori privați.

Principalele teme dezbătute de aceștia sunt politica UE privind infrastructura — rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și finanțarea acesteia — Mecanismul pentru interconectare a Europei (CEF).

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: