Ministrul Energiei: Hidroelectrica va fi listata la bursa cand se vor intruni conditiile de piata

Data publicarii: 24-06-2016 | Economie

Hidroelectrica va fi listata la bursa atunci cand conditiile din piata vor permite obtinerea celui mai bun pret, astfel incat aceasta sa fie cea mai mare privatizare facuta vreodata de Romania, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, in cadrul unei conferinte de presa.

El a arătat că, după ieșirea companiei din insolvență, Hidroelectrica are trei obiective imediate: continuarea modernizării, a investițiilor și a pregătirii pentru listarea la bursă.

"În ceea ce privește continuarea procesului de modernizare, Hidroelectrica este un exemplu pozitiv pentru cum poate fi gestionată o companie din sectorul energetic, de la faptul că are un sistem de achiziții publice centralizat și modern și cu un control al costurilor care și-a dovedit deja buna funcționare", a arătat ministrul.

El a subliniat faptul că, cel puțin în mandatul său, Hidroelectrica nu se va întoarce la situația de acum patru ani.

"Cine își închipuie că Hidroelectrica se poate întoarce la năravurile de acum patru ani se înșeală. Cel puțin nu sub mandatul acesta. Hidroelectrica are în acest moment tot ce-i trebuie ca să fie în afara influențelor nefaste și vom face tot ce este necesar pentru ca aceste lucruri să continue", a continuat Grigorescu.

El a susținut că banii obținuți din listarea companiei nu mai trebuie să meargă pentru acoperirea deficitului bugetar, cum s-a întâmplat în cazul altor privatizări.

"Eu nu cred că România mai este în postura în care să vândă active pentru a acoperi deficite bugetare sau pentru a soluționa probleme de alcătuire a bugetului de stat. Primul criteriu pe care trebuie să-l avem în vedere este dacă această companie are un viitor, care este acela și cum această companie poate să-și dezvolte pe termen mediu și lung capacitățile de producție. Eu cred că Hidroelectrica are această vocație, inclusiv la nivel regional. Deci nu privatizare de dragul privatizării, ci pentru că Hidroelectrica are în față un plan de dezvoltare solid, pe care îl susține cu mijloace financiare obținute dintr-un aport la capitalul social", a mai spus oficialul.

În opinia sa, listarea va trebui făcută atunci când condițiile din piață vor permite maximizarea prețului la care vor fi vândute acțiunile.

"Sigur că privatizarea trebuie să aibă ca scop și maximizarea fondurilor pe care compania le va obține din majorarea de capital social. Trebuie să avem în vedere recomandarea făcută de consultant cu privire la prețul optim și trebuie să ne uităm la condițiile din piață, când anume acestea vor fi întrunite, astfel încât această privatizare să fie poate cea mai mare privatizare pe care România a făcut-o vreodată. Deci România trebuie să-și aleagă momentul optim, pentru a-și maximiza poziția în piață și poziția companiei în sistemul energetic și în contextul regional", a punctat Grigorescu.

Întrebat dacă în acest an crede că se vor întruni condițiile de piață, el a răspuns: "Eu cred că Hidroelectrica este bine să se listeze. Când anume, când se vor întruni toate aceste condiții în ceea ce privește piața, aș specula să spun în momentul de față că în ziua X sau Y se vor întruni acele condiții pe care le urmărim, adică cele care ne permit să ne maximizăm beneficiul. Aceasta ține de evaluarea tehnică făcută de consorțiul de listare".

Totuși el a admis faptul că, de principiu, Hidroelectrica va fi listată doar după ce vor fi externalizate activele care nu au legătură cu activitatea de bază a companiei.

De asemenea, întrebat dacă se mai ia în calcul listarea pe bursa de la Londra, în condițiile actuale, el a răspuns: "Sunt un adept de principiu al ideii că Hidroelectrica este o companie extrem de importantă, care poate reprezenta, pentru statul român și pentru economia românească, un fanion pe piețele externe. Există o decizie tehnică. Rămâne de văzut care sunt beneficiile acestei listări. Cred că nu numai evenimentele sau conjunctura de astăzi ar trebui luate în calcul, este o discuție mai veche, iar, în momentul în care analiza va fi completă, vom decide dacă și unde această companie ar putea fi listată în afară de listarea de la Bursa de Valori București".

Grigorescu a anunțat anterior că, vineri, Adunarea Generală a Acționarilor a numit Consiliul de Supraveghere provizoriu, până la selecția unui Consiliu în baza ordonanței privind guvernanța corporativă.

Cei șapte membri ai Consiliului sunt: Ionuț Purica (academician), Mihai Anuței (CEO Azomureș), Robert Pană (vicepreședinte BVB), Crăița Bucheru, Elena Voicu și Romeo Susanu din partea Ministerului Energiei, precum și Oana Truță, reprezentant al Fondului Proprietatea.

Consiliul de Supraveghere urmează să numească un Directorat.

Hidroelectrica a ieșit marți din insolvență, după patru ani de reorganizare judiciară.

Mai departe, după ieșirea din insolvență, Ministerul Energiei, acționarul majoritar al Hidroelectrica, are în vedere listarea la bursă a unui pachet de 15% din acțiunile companiei.

Compania a obținut anul trecut o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de lei și un profit de 1,1 miliarde de lei. Pentru acest an se așteaptă obținerea unui profit-record de 1,3 miliarde de lei.

Sursa: Agerpress