Ministerul Energiei propune suspendarea calendarului de liberalizare a pietei gazelor pana la 31 martie 2017

Data publicarii: 24-06-2016 | Economie

Ministerul Energiei a lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare de Guvern prin care propune suspendarea calendarului de liberalizare pe perioada 1 iulie 2016 - 31 martie 2017 si stabilirea unui pret de 60 de lei pe MWh in aceasta perioada pentru pretul de productie interna destinat consumatorilor casnici si termocentralelor.

"Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 488 / 2015 privind stabilirea prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației în perioada 1 iulie 2015 — 30 iunie 2021, se suspendă pe perioada 1 iulie 2016 — 31 martie 2017. În perioada 1 iulie 2016 — 31 martie 2017, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației este de 60 lei/MWh", se arată în textul proiectului de act normativ.

Totodată, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și termocentrale, din depozitele de înmagazinare subterană, achiziționate începând cu data de 1 iulie 2016, este prețul de achiziție din perioada ciclului de injecție la care se adaugă tarifele aferente prestării serviciilor de înmagazinare subterană, aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), se mai precizează în proiect.

De asemenea, ANRE trebuie să realizeze o analiză, până la 1 martie 2017, privind prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică.

"Schimbările neprevăzute de pe piața resurselor energetice primare, începând cu declinul abrupt al prețurilor la țiței din ultima perioadă, a generat o conjunctură deosebită în piața românească de gaze naturale, unde prețurile administrative stabilite în conformitate cu prevederile legale, dar și cu acceptul Comisiei Europene și al instituțiilor financiare internaționale, au devenit comparabile și, uneori, chiar mai mari față de prețurile pieței", se arată în nota de fundamentare.

Conform actualului calendar de liberalizare, legiferat prin HG 488/2015, de la 1 iulie 2016 prețul gazelor de producție internă pentru consumatorii casnici și pentru termocentrale ar fi trebuit să crească cu 10%, de la 60 de lei pe MWh, la 66 de lei pe MWh.

La mijlocul lunii mai, Niculae Havrileț, președintele ANRE, preciza că a cerut Guvernului abrogarea HG 488/2015, întrucât o majorare a prețului de 10% de la 1 iulie ar fi însemnat ca prețul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piața liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh.

De asemenea, la mijlocul lunii iunie, Havrileț a arătat că gazele de import vor avea la iarnă un preț cu 20% mai mic decât cele din producția internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situația în care vom prefera să importăm peste 30% din consum și să nu mai utilizăm gaze din depozite.

Potrivit acestuia, în cazul în care de la 1 iulie va exista o creștere de 10% la prețul de producție internă, așa cum prevede actualul calendar de liberalizare, furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligați să realizeze un coș de gaze care să aibă cel mai mic preț. Practic, se poate ajunge și la 70% import, dacă în acest fel coșul va fi cel mai ieftin, a adăugat președintele ANRE.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: