Consiliul Concurentei: Modificarea legislatiei in trei domenii poate duce la economii de 434 milioane de euro anual

Data publicarii: 28-06-2016 | Economie

Implementarea recomandarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) dupa analiza a trei sectoare economice romanesti poate duce la beneficii pentru consumatori si pentru economia romaneasca de 434 milioane de euro pe an, adica 0,27% din PIB, a declarat, marti, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

El a fost prezent la conferința de prezentare a concluziilor analizei impactului legislației în vigoare în sectoare cheie ale economiei românești, realizat de OCDE, Consiliul Concurenței și Guvernul României.

Raportul realizat de OCDE, în urma proiectului "Analiza impactului legislației în vigoare în sectoare cheie ale economiei românești", cuprinde 152 de recomandări pentru îmbunătățirea cadrului de reglementare în cele trei sectoare care au făcut obiectul proiectului: procesarea produselor agro-alimentare, transportul de mărfuri (terestru și naval) și construcțiile (în principal, materiale de construcții și proiectarea pe baze concurențiale a licitațiilor aferente lucrărilor de construcții civile).

"Guvernul a inclus implementarea recomandărilor propuse de OCDE în Programul Național de Reforme, iar noi vom oferi suportul necesar pentru ca efectele acestora să se resimtă cât mai repede la nivelul economiei românești. Nu va fi simplu, vorbim de 152 prevederi legislative care trebuie să fie modificate până la sfârșitul anului, pentru a crește concurența în toate cele trei sectoare", a declarat Bogdan Chirițoiu.

Raportul OCDE prevede că, în domeniul achizițiilor publice, elaborarea de instrucțiuni va contribui la creșterea numărului de participanți la licitații, ceea ce va avea ca efect scăderea prețurilor de achiziție și la economii anuale în sectorul construcțiilor estimate la aproximativ 418 milioane/an. De asemenea, experții OCDE recomandă eliminarea prețului maxim la nisip și pietriș, ceea ce va conduce la creșterea concurenței între furnizori.

Asigurarea transparenței și crearea unui sistem de plăți pentru taxele locale pentru drumuri va reduce semnificativ povara administrativă pentru șoferii de camioane și va preveni probleme de corupție. De asemenea, modificarea cerințelor pentru obținerea copiei după licența pentru transport pentru companiile de transport rutier va reduce povara administrativă pentru companiile românești de transport rutier de marfă. Beneficiile estimate de pe urma implementări acestei recomandări a OCDE va aduce un venit de aproximativ 7,1 milioane euro pe an.

Introducerea "concurenței pe piață" în cazul serviciilor portuare, în special în ce privește remorcajul navelor în port și pilotarea navelor, precum și introducerea de proceduri pentru licitații pentru acestea vor duce la creșterea concurenței în acest domeniu. Prin implementarea acestor recomandări, OCDE estimează că se vor genera economii de 6,5 milioane euro pe an.

În același timp, raportul OCDE recomandă ca toate taxele stabilite de autoritățile portuare să fie monitorizate și aprobate ex ante de un organism de reglementare independent. Aceasta va conduce la un control mai bun al tarifelor portuare și la o utilizare mai eficientă a portului Constanța și a altor porturi din România.

În ceea ce privește procesarea produselor agro-alimentare, experții OCDE recomandă eliminarea barierei create de necesitatea unui spațiu de minim 10 metri pătrați în magazine pentru vânzarea pâinii. Aceasta va permite proprietarilor de magazine mici să vândă pâine și să aibă noi oportunități de afaceri.

"Acest proiect reprezintă o continuare a angajamentelor asumate de România, în calitate de țară asociată la Comitetul de Concurență OCDE și sper ca acest exercițiu de succes să continue și în alte domenii ale economiei naționale, având în vedere că ne dorim să ajungem la un sistem legislativ orientat deopotrivă spre eficiența economică și promovarea interesului public general", a mai spus președintele Consiliului Concurenței.

Raportul final al OCDE privind "Analiza impactului reglementărilor în vigoare în sectoare cheie ale economiei românești" cuprinde 152 de recomandări în cele trei sectoare care fac obiectul proiectului.

Proiectul a demarat la începutul anului 2015, fiind o colaborare între Consiliul Concurenței, Guvernul României și OCDE. Cele trei sectoare au fost selectate în urma consultărilor cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială.

Sursa: Agerpress