Borc: Romania are nisip si pietris peste tot, dar reglementeaza in continuare pretul acestora

Data publicarii: 28-06-2016 | Economie

Romania inca reglementeaza pretul nisipului si pietrisului, la 26 de ani de la Revolutie, desi in tara noastra exista nisip si pietris peste tot, a declarat, marti, Costin Borc, vicepremier si ministru al Economiei, la conferinta de prezentare a rezultatelor proiectului "Analiza impactului legislatiei in vigoare in sectoare cheie ale economiei romanesti".

"Acest raport este foarte important. În ședința de Guvern de astăzi vom avea o discuție legată de debirocratizare. Cred că acest document ne va ajuta enorm de mult, pentru că ne dă o bază foarte tehnică, riguroasă, o analiză a complexității birocrației românești. Nu sunt convins că 100% din aceste recomandări vor fi implementate în timp scurt, dar o primă evaluare din acest raport este că, dacă vom implementa cea mai mare parte din acestea, avem o economie de 430 — 450 de milioane de euro. Sunt oameni care plătesc, sunt firme care nu pot investi pentru că își petrec timpul în acest hățiș birocratic", a spus Borc.

El a comentat una dintre recomandările OCDE, respectiv eliminarea prețului maximal la nisip și pietriș din legislația națională.

"În România, în continuare, la 26 de ani de la Revoluție, prețul la nisip și pietriș este reglementat de stat. Și societatea la care am lucrat, Lafarge Agregate și Betoane, a câștigat în 2005, dacă nu mă înșel, un proces împotriva Ministerului de Finanțe după ce am fost amendați că nu respectam nu știu ce paragraf din această reglementare. Să reglementezi prețul la nisip și pietriș, într-o țară unde ai nisip și pietriș peste tot, deci unde nu se poate pune niciun fel de problemă de blocare a concurenței, de riscul unui monopol, să vină OCDE să ne spună 25 de ani mai târziu cât timp pierdem pentru asta, nu pot să nu le fiu decât recunoscător", a adăugat ministrul Economiei.

Borc a precizat că firmele vor câștiga foarte mult timp și bani dacă nu vor mai fi nevoite să parcurgă acest uriaș lanț birocratic.

"În contexul de astăzi, în contexul Brexit, când vrem să profităm și să mutăm cursorul dezvoltării economice la o dezvoltare economică bazată pe consum, bazată pe investiții și pe producție în primul rând, un astfel de raport este mană cerească pentru a putea să mergem înainte, pentru că numai printr-o debirocratizare masivă, printr-o simplificare masivă a mediului de afaceri, numai astfel vom putea să atragem investițiile de care avem nevoie, să avem o creștere economică sănătoasă, să avem o economie în care reformele structurale și-au luat locul", a mai spus Borc.

Ministrul Economiei, Costin Borc, a participat, marți, la conferința de prezentare a rezultatelor proiectului "Analiza impactului legislației în vigoare în sectoare cheie ale economiei românești", realizat de Consiliul Concurenței, Guvernul României și OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).

Raportul realizat de OCDE, în urma proiectului Analiza impactului legislației în vigoare în sectoare cheie ale economiei românești, cuprinde 152 de recomandări pentru îmbunătățirea cadrului de reglementare în cele trei sectoare care au făcut obiectul proiectului: procesarea produselor agroalimentare, transportul de mărfuri (terestru și naval) și construcțiile (în principal, materiale de construcții și proiectarea pe baze concurențiale a licitațiilor aferente lucrărilor de construcții civile).

Sursa: Agerpress