Bostan le cere scuze profesorilor dedicati meseriei si precizeaza ca nu a generalizat, declaratiile fiind facute intr-un context de dezbatere

Data publicarii: 29-06-2016 | Economie

Ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, spune ca declaratiile sale potrivit carora "unii profesori pur si simplu isi bat joc de meseria lor si spun ca au salarii mici" si ca invatamantul public nu ar trebui sa mai fie gratuit au fost interpretate intr-un mod eronat si folosite in scopuri politice si si-a cerut scuze acelor cadre didactice ''dedicate meseriei alese, care se pot simti lezate de scoaterea din context" a acestor afirmatii.

"Mă bucur să văd că o declarație făcută în cadrul unei conferințe a stârnit atâta interes, deși trebuie să recunosc că sunt trist când văd că aceasta este folosită în scopuri politice. Regret că sunt interpretate declarațiile într-un mod în care nu am gândit. (...) Declarațiile de astăzi au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări. Nu am generalizat și departe de mine să fac acest lucru. Cer scuze acelor cadre didactice dedicate meseriei alese, care se pot simți lezate de scoaterea din context", a scris Bostan, pe Facebook.

El precizează în postarea sa că răspunsul la salariile mici ale profesorilor este crearea unei piețe competitive a învățământului. De asemenea, atrage atenția asupra faptului că la buget nu sunt suficienți bani pentru a crește salariile tuturor profesorilor, cifrele arătând că deficitul bugetar se apropie de 3%. În aceste condiții, ar trebui găsite soluții doar pentru profesorii dedicați, care obțin performanță.

"Am afirmat, răspunzând la o întrebare din sală, că profesorii au salarii mici și că răspunsul la această problemă este crearea unei piețe competitive a învățământului. Sunt criticat pentru că am spus că la buget nu sunt suficienți bani pentru a crește salariile tuturor profesorilor, deși cifrele arată că ne apropiem de un deficit de 3%, iar o depășire a acestuia nu este o soluție. Acum merg și mai departe și vă spun că, în opinia mea, ca fost profesor de liceu și la universitate, ca părinte al unor elevi și student care a parcurs module de educație la două universități din Europa, soluția este să recunoaștem situația grea în care ne aflăm. O soluție ar putea fi găsită pentru profesorii dedicați și care fac performanță. Consider că profesorii ar trebui plătiți mai bine și trebuie să li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari. Însă aceste lucruri nu se obțin prin declarații populiste. Cred că problemele din Educație pot fi rezolvate doar dacă le vom discuta onest, departe de orice influență politică sau ideologică", spune el.

În plus, Marius Bostan admite că învățământul de stat gratuit este garantat de Constituție, iar declarația sa a venit în contextul discutării mai multor soluții posibile pentru o plată mai bună pentru profesori.

"Declarațiile de astăzi au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări. Nu am generalizat și departe de mine să fac acest lucru. (...) Evident, învățământul de stat gratuit este garantat de Constituție și declarația mea a fost dată în contextul discutării mai multor soluții posibile pentru o plată mai bună pentru dascăli. Respect pe toți profesorii care se sacrifică și muncesc onest pentru educația copiilor", a adăugat ministrul Comunicațiilor.

Premierul Dacian Cioloș i-a cerut, marți, ministrului Comunicațiilor, Marius Bostan, să își ceară scuze și să vină cu clarificări după declarațiile pe care le-a făcut pe tema Educației, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

"Premierul României i-a cerut ministrului Bostan să își ceară scuze și să vină cu clarificări pe această temă. Comentariile domnului ministru nu angajează în niciun fel guvernul în acest moment, sunt regretabile din punctul nostru de vedere și ministrul va face clarificările necesare", a spus Iolu, într-un briefing la Guvern.

Ministrul Comunicațiilor Marius Bostan a afirmat marți, într-o conferință de specialitate, că unii profesori își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici, această justificare fiind ''o imbecilitate''.

"Eu văd părinții la școală. Eu sunt părinte. Jumătate dintre ei nu se interesează, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici în partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur și simplu își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ți demisia. Dar nu să îți bați joc de viitorul copilului. Justificarea că "am salariu mic" e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis...", a spus Bostan.

În opinia sa, gratuitatea este o reminiscență a anilor de comunism.

"Mentalitatea comunistă a fost așa: să primesc gratis educație. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghișeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12,00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulți părinți dacă ar simți că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conștientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înțelege cum funcționează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcționarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul "să se dea". Nu avem în partea cealaltă "de unde". Părerea mea este că e o reminiscență a celor 50 de ani de comunism", a mai afirmat ministrul Comunicațiilor.

Sursa: Agerpress