Ministrul Energiei: ELCEN si RADET vor stabili impreuna un grafic de lucrari si reparatii pe timpul verii

Data publicarii: 29-06-2016 | Economie

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) si Regia Autonoma pentru Distributia Energiei Termice (RADET) vor stabili in perioada urmatoare un grafic de lucrari si reparatii pe timpul verii, pentru ca instalatiile sa fie pregatite de sezonul rece, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, dupa intalnirea cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, la sediul ministerului.

"Astăzi am avut o discuție pragmatică, axată pe soluții concrete. Am pornit de la două idei, respectiv că avem câteva lucruri de făcut pentru perioada următoare prin stabilirea unui grafic de lucrări și reparații care trebuie executate pe perioada verii pentru a ne pregăti pentru sezonul rece, prin stabilirea unui grafic care să asigure că aceste lucruri sunt făcute în comun și că au impact minim asupra consumatorului final", a spus ministrul.

El a adăugat că sistemul centralizat de termoficare nu mai trebuie să fie o temere pentru consumatori și o apăsare pe umerii autorităților.

"De asemenea, avem în vedere în perioada următoare și o serie de discuții pentru o soluție pe termen lung, dar decuplăm cele două lucruri. Ne vom întâlni pentru a discuta și alte chestiuni de strategie cu privire la maniera optimă în care cele două companii și sistemul de termoficare centralizat al Capitalei pot să devină mai eficiente și să se transforme dintr-o apăsare, atât pe umerii instituțiilor, cât și o temere pentru consumatorul final, într-un sistem până la urmă potrivit, care poate să ofere consumatorului final un produs de calitate și siguranță în alimentare", a continuat ministrul.

Grigorescu a adăugat că are în vedere și realizarea unei strategii pe termen lung pentru îmbunătățirea sistemului de termoficare, împreună cu alte instituții care gestionează acest sector.

"Vom discuta în perioada următoare, împreună cu alți factori de decizie, pentru că decizia nu ține doar de Primăria Generală sau de Ministerul Energiei exclusiv, ci și de alte instituții. Vom iniția această dezbatere pentru a vedea împreună ce este de făcut, întrucât au existat mai multe soluții care s-au discutat de-a lungul vremii și modificări legislative. Inclusiv, există o lege a termiei în Parlament. Am abordat mai multe lucruri, dar aș prefera să ne apucăm de lucruri concrete și apoi să vorbim, să nu discutăm numai despre planuri", a susținut ministrul.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, marți, că va propune Consiliului General, care va avea ședință săptămâna următoare, o rectificare bugetară, astfel încât RADET să beneficieze de 3,5 milioane de euro, sumă necesară pentru reparațiile urgente ce trebuie efectuate la rețelele cele mai afectate.

"Suntem de acord — eu am dat astăzi acceptul — să propunem primei ședințe a CGMB, de săptămâna viitoare, o rectificare bugetară, care să prevadă această sumă de aproximativ 3,5 milioane de euro — și să se acționeze în regim de urgență, acum, cât este cald afară, pentru a fi pregătiți pentru iarnă — pentru reparații la rețeaua termică Mihai Bravu și rețeaua termică Banu Manta — Filantropia. Beneficiari vor fi bucureștenii din cartierele Banu Manta, Ștefan cel Mare, Titulescu, Mihalache, Colentina, Fundeni. Practic, un sfert din Capitala țării", a spus edilul-șef, într-o conferință de presă susținută la sediul PMB, în urma unei întâlniri cu reprezentanții RADET.

Totodată, Firea a atras atenția asupra faptului că, în cazul în care CGMB va fi de acord cu această suplimentare, există riscul ca suma să fie transferată în contul blocat prin poprirea pusă de ELCEN.

Gabriela Firea a arătat că, într-o întâlnire pe care o va avea, miercuri, de la ora 12,00, cu reprezentanții ELCEN, va solicita ca acești bani să nu facă obiectul popririi și să fie folosiți pentru reparații. Ea va reitera această solicitare și în cadrul unei întrevederi pe care dorește să o aibă cu premierul Dacian Cioloș și cu ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu.

De asemenea, primarul general a afirmat că RADET ar urma să beneficieze, prin PMB, de o sumă importantă din fonduri europene — 187 milioane de euro.

"Din nefericire, procesul pentru pregătirea documentelor necesare deschiderii aplicației la Bruxelles a fost foarte mult îngreunat și încetinit, dar noi astăzi am stabilit calendarul operațional, (...) chiar am propus o devansare a termenului care fusese stabilit inițial pentru martie 2017 (...) să avem toate documentele gata pe 1 octombrie anul acesta", a spus edilul-șef.

Firea a precizat că e important ca în această perioadă să fie luate cele mai bune măsuri, pentru ca bucureștenii să poată beneficia de căldură în sezonul rece. Primarul general a subliniat că RADET se află într-o situație dificilă, având conturile poprite de către ELCEN, care este în subordinea Ministerului Energiei.

"Se eliberează sume doar pentru plata salariilor. Din păcate, nu s-a găsit până acum înțelegere pentru a se transfera și sumele necesare reparațiilor", a spus Firea.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: