Oprescu (ARB): Ipotecarul a fost singurul motor cu tractiune al creditului neguvernamental si am dat o lege care duce la scaderea lui

Data publicarii: 29-06-2016 | Economie

Creditul ipotecar a constituit principalul motor al creditului neguvernamental in perioada post-criza, cu o crestere de 134% din 2008 pana in 2016, si tocmai acest motor a fost incetinit prin adoptarea Legii privind darea in plata, sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Sergiu Oprescu.

"Haideți să ne imaginăm creditul neguvernamental ca pe un avion cu patru motoare: credit ipotecar, credit de consum, creditul pentru companii pe termen scurt și cel pe termen mediu și lung. Ce s-a întâmplat în perioada 2008 — 2016? Creditul ipotecar este singurul motor care a avut o tracțiune și care a avut putere în această perioadă. A crescut de la 5,2 miliarde de euro la 12,2 miliarde de euro, plus 7 miliarde de euro. Și noi ce am făcut? Am dat o lege care nu a făcut decât să ducă la scăderea acestui singur motor de tracțiune al creditului neguvernamental. În schimb, la creditul de consum a scăzut de la 18,5 miliarde de euro la 11,5 miliarde de euro, deci minus 7 miliarde de euro", a explicat, miercuri, Oprescu, într-o conferință de specialitate.

Reprezentantul ARB a punctat, totodată, faptul că, în 2016, pentru prima dată, creditul ipotecar a depășit creditul de consum, ca urmare a transformărilor ce au avut loc în structura creditelor populației.

În același timp, potrivit președintelui ARB, creditul pe termen scurt pentru companii a scăzut, în perioada menționată, de la 10,4 miliarde de euro la 7,9 miliarde de euro.

"În schimb, creditul neguvernamental pe termen mediu și lung, respectiv creditul de investiții, cel care de fapt duce sânge proaspăt în economie, a crescut de la 14,4 miliarde de euro la 16,9 miliarde de euro", a subliniat Sergiu Oprescu.

În concluzie, președintele ARB susține că aceste patru motoare s-au compensat, însă, în prezent, în loc să analizăm care au fost problemele cu motorul slab, respectiv al creditului de consum, 'umblăm' la motorul cel mai puternic, al creditului ipotecar, și îl încetinim.

"În loc să vedem ce s-a întâmplat cu creditul de consum și să îl recalibrăm, am umblat exact la creditul ipotecar care era motorul cel mai puternic al creditului", a adăugat Oprescu.

Potrivit acestuia, trebuie evitate măsurile ce pot duce la erodarea capitalului bancar, pentru că fiecare pierdere de capital conduce, în final, la o descreștere a capacității de finanțare a economiei.

Sursa: Agerpress