Irimescu: Am spus numele firmei Bradet in cazul infestarii cu E-coli ca sa evit sa mai moara niste copii

Data publicarii: 30-06-2016 | Economie

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, joi, ca a facut public numele producatorului de lactate Bradet pentru a evita moartea altor copii, in conditiile in care respectiva firma nu retrasese de pe piata lotul de branza infestata cu bacteria E-coli, asa cum cere legislatia europeana.

"Există o legislație europeană foarte clară care spune că în momentul în care s-a depistat un lot cu probleme pentru sănătate și au fost copii morți din cauza Escherichia-coli, ai obligația tu, ca firmă, să retragi de pe piață acest produs. Eu n-am nimic cu firma Brădet, Doamne ferește!. Dar, dacă ai găsit un lot de brânză cu 20 de kilograme contaminat, era obligația lui să și-o retragă de pe piață. N-a făcut-o. Atunci eu, ca să evit să mai moară niște copii, am ieșit și am spus numele firmei. Numele firmei nu se spune decât în asemenea cazuri. Deci el era obligat, nu eu. Eu niciodată nu am afirmat că el a omorât lumea, Doamne ferește!, dar asta este legislația Uniunii Europene", a spus Irimescu.

El a fost prezent la conferința "Absorbția finanțărilor europene — șansă de modernizare pentru România", organizată de ziarul Bursa, și a răspuns astfel unei interpelări din sală cu privire la faptul că făcut public numele firmei în produsele căreia a fost găsită bacteria E-coli.

Pe 29 februarie, într-o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet a fost depistată bacteria E-coli.

"În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș, care comercializează și produse tradiționale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci", declara atunci ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Totodată, bacteria E-coli a fost depistată ulterior la șapte angajați ai societății Lactate Brădet, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș către Ministerul Sănătății și Instituția Prefectului Argeș. Șapte dintre cele 19 probe de coproculturi recoltate de la angajații Lactate Brădet au fost pozitive pentru cel puțin unul dintre tipurile de E-coli patogen, iar în trei dintre cazuri au fost identificate genele care provoacă sindromul hemolitic uremic.

Sindromul hemolitic uremic a fost responsabil la începutul acestui an pentru moartea a trei copii și pentru internarea în stare gravă a altor câteva zeci de copii.

Irimescu a fost acuzat, la acea dată, că a dezvăluit public numele firmei unde s-a găsit bacteria E-coli, provocând acesteia pierderi și prejudicii de imagine. Fabrica Brădet s-a închis la finele lunii februarie, dar a fost redeschisă în luna aprilie, după ce DSP și DSVSA Argeș au emis avizele de funcționare, iar lactatele Brădet au fost din nou introduse pe piață.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: